Dokument dostavljen sudu
1

Gaddafijev sin Saif al-Islam želi da mu se sudi u Hagu

SRNA
Saif al-Islam
Saif al-Islam
Saif al-Islam, sin ubijenog libijskog lidera Moamera Gaddafija, vjeruje da treba da mu se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS), jer bi samo na taj način pravda bila zadovoljena.

"Jedini način da Libija i libijski narod dobiju pravdu jeste da MKS održi pošteno, nepristrasno i nezavisno suđenje", izjavio je Gaddafijev sin u dokumentu koji je dostavljen ovom sudu.

MKS, sa sjedištem u Hagu, objavio je naloge za hapšenje Saifa i bivšeg šefa libijske službe sigurnosti Abdulaha Senusija, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom gušenja prošlogodišnjeg ustanka.

Seif je u pritvoru u južnom libijskom gradu Zintanu od kada je uhapšen u novembru, tokom ustanka kojim je njegov otac oboren poslije više od 40 godina na vlasti.

MKS i libijske vlasti trenutno su u sporu povodom toga gdje treba održati suđenje Gaddafijevom sinu.

Saif je u sudskom dokumentu rekao da bi volio da mu se sudi u Libiji i po libijskim zakonima, ali da se time ne bi došlo do istine, jer bi svjedoci bili suočeni sa mogućnošću da budu osuđeni na doživotni zatvor ako bi dali iskaze u njegovu korist.

"Ne plašim se da umrem, ali ako me pogubite poslije takvog suđenja to će biti ubistvo", naveo je Gaddafijev sin.

Njegov međunarodni advokat Melinda Taylor i četiri službenika MKS oslobođeni su iz libijskog pritvora ranije ovog mjeseca, nakon što su bili zadržani u Libiji skoro četiri sedmice pošto su došli u posjetu Saifu u ime suda.

Taylor je poslije oslobađanja rekla da je nezavisno i nepristrasno suđenje Saifu pred libijskim sudom nemoguće.