Libija
0

Gaddafijev sin predlaže izbore u roku od tri mjeseca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gaddafijev klan je spreman da pristane na izbore u Libiji "u roku tri mjeseca", pod supervizijom međunarodnih posmatrača, izjavio je Seif al-Islam, sin libijskog vođe Moamera Gaddafija, u intervjuu za talijanski dnevni list Corriere della Sera koji je izašao u četvrtak.

Po riječima sina libijskog vođe, koji je predstavljen kao mogući nasljednik svog 68-godišnjeg oca, "izbori bi se mogli održati u roku tri mjeseca, maksimalno do kraja godine. Garancija njihove transparentnosti bi mogla biti prisutnost međunarodnih posmatrača".

"Nećemo formalizirati koji su to posmatrači. Prihvatano Evropsku uniju, Afričku uniju, Ujedinjene nacije, čak i NATO, a najvažnije je da izbori budu čisti i da ne bude sumnji u smutnje", kazao je Seif al-Islam s kojim je talijanski list napravio intervju u utorak u hotelu Radisson Blu u Tripoliju.

Seif al-Islam je dodao da "treba uspostaviti mehanizam" koji će garantirati integritet lidera opozicije na ovim izborima.

Pobunjenici su odnijeli nove pobjede u srijedu na zapadu Libije preuzevši kontrolu u mjestima koja se nalaze na putu za Tripoli, u trenutku kada se nastavljaju udari NATO-a i kada režim izgleda ozbiljno oslabljen.