Libija
0

VIDEO / Gaddafijev sin i njegovo troje djece ubijeni u zračnom napadu NATO-a

Sarajevo-x.com
Saif al-Arab
Saif al-Arab
Jedan od sinova libijskog vođe Moammara Gaddafija, Saif al-Arab Gaddafi i njegovo troje, ubijeni su u subotnjem napadu NATO snaga na Tripoli, potvrdio je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim na konferenciji za medije.

Gaddafi i njegova supruga su bili u kući svog sina Saifa al-Araba kada je NATO izveo zračni napad, no oboje su prošli bez povreda. Njihov drugi sin, Saif al-Islam, koji je ranije pozivao na reforme, nakon izbijanja krize u Libiji je postao jedan od glavnih branitelja režima svog oca. Glasnogovornik libijske vlade, Musa Ibrahim, potvrdio je da je u napadu poginulo i troje Gaddafijevih unuka. Kuća u kojoj su bili je uništena u napadu NATO-a. Na tom mjestu je uočena najmanje jedna neekplodirana bomba.

Kuća se nalazila u rezidencijalnom dijelu Tripolija. Saif al-Arab je studirao u Njemačkoj, a imao je jake veze sa libijskom vladom i vojskom. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak je bio šesto od osmero Gaddafijeve djece. Musa Ibrahim je osudio ovaj napad, nazvao ga ratnim zločinom i pozvao na osvetu. Govoreći na konferenciji za medije, Musa je izjavio: "Svi ste vi Saif al-Arab".

Pukovnik Charles Bouchard, komandant NATO-vih vojnih operacija, rekao je da je i sam dobio izvještaje o pogibiji članova Gaddafijeve porodice.

"Žalimo zbog smrti ovih ljudi, posebno nevinih civila koji su stradali usljed konflikta koji joše uvijek traje. NATO želi zaustaviti napade na civile preciznošću svojih akcija, dok Gaddafijeve snage iza sebe ostavljaju mnogo žrtava i patnje", rekao je Bouchard.

Musa Ibrahim je izjavio da je NATO ovim napadom želio ubiti Gaddafija. Ovo nije prvi put da je libijski vođa bio na mjestu gdje se dogodio napad u kojem je ubijeno jedno njegovo dijete. U aprilu 1986. godine su američke snage izvele zračni napad na njegovu rezidenciju. Tada je poginula Gaddafijeva usvojena kćerka Hanna. Saif al-Arab je tada imao tri godine. Na snimku za koji su libijski zvaničnici tada tvrdili da prikazuje Gaddafija i njegovog brata teško ranjene, vidjela su se dva muškarca zamotana u zavoje, ali je njihova lica bilo nemoguće jasno vidjeti. U to je vrijeme tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan rekao da su napadi bili čin samoodbrane nakon bombardovanja kluba West Berlin u kojem su poginula dva Amerikanca.

Pogibija Saifa al-Araba bi mogla potpuno uništiti šanse da Gaddafi napusti Libiju, ukoliko ih je uopće ikada i bilo, javlja CNN.