Anders Fogh Rasmussen
0

"Gaddafi sve više i više izoliran"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Čelnik NATO-a u nedjelju je rekao kako vjeruje da je "vrijeme isteklo" za libijskog čelnika Moamera Gaddafija, ali je istaknuo da je za taj sukob potrebno političko, a ne vojno rješenje.

"Zaustavili smo Gaddafija. Njegovo vrijeme istječe. On je sve izoliraniji", rekao je glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen za CNN-ov program State of the Union, prenosi Reuters.

Rasmussen je rekao da je s obzirom na prodemokratski "vjetar promjena u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku", smrt čelnika Al-Qaide Osame bin Ladena i pritisak pod kojime su talibani u Afganistanu "vrlo optimističan" da je "Gaddafijevo vrijeme prošlo".

Na pitanje može li NATO-ova misija zaštite civila u Libiji biti izvršena ako Gaddafi ostane, Rasmussen je rekao kako je "teško zamisliti da će napadi, skandalozni i sistematski napadi na libijski narod, stati dok je Gaddafi na vlasti".

Govoreći o prekidanju pat-pozicije između pobunjenika i progaddafijevskih snaga, Rasmussen je rekao kako "nema vojnog rješenja". "Trebat ćemo političko rješenje", dodao je.