Na druženju u Italiji
0

Gaddafi pozvao 500 žena da "pređu na islam"

Sarajevo-x.com
Četvrti put u manje od godinu dana libijski predsjednik Muammar Gaddafi organizovao je zabavu i predavanje za vrijeme svoje službene posjete Italiji. Clio Evans, dvadesetosmogodišnja Britanka, unajmljena je preko agencije da, zajedno sa 500 drugih žena, prisustvuje zabavi "preobraćenja", javlja "Daily Mail".
Talijanski političari i Vatikan osudili su zabavu te tvrdnje triju žena da su se preobratile na islam te ih otpisali kao "medijsku patku".

"Gadafi je bio veoma pristojan. On ima smisla za humor. Ovo je treći put da dolazim na njegovo predavanje", rekla je britanska glumica Evans, koja živi u Rimu.

"Rekao je da je islam jedina prava religija i kada bi se Isus vratio na Zemlju, on bi bio musliman. Razumijem zašto bi neke djevojke bile šokirane njegovom izjavom jer je Italija ipak katolička zemlja", dodala je.

Evans je potvrdila da je plaćena 70 eura dnevno da bi pokrila svoje troškove, nakon što je za događaj unajmila rimska agencija "Hostessweb".

Sinoć je, pak, došlo do velikih nemira zbog činjenice da je premijer Silvio Berlusconi ponovo pozvao Gaddafija u Italiju.

"Ne vjerujem ni na trenutak da je došlo do bilo čijeg preobraćenja na drugu religiju. To je sve izmišljotina. Preobraćenje nije nešto što treba uzeti zdravo za gotovo", rekao je na konferenciji katoličkih biskupa monsignor Domeniko Mogavero.

U ponedjeljak navečer Gaddafi je trebao završiti svoju posjetu Italiji pokazujući svoje sposobnosti u jahanju, nakon što je dovezao 30 berberskih konja iz Tripolija, a Berlusconi je trebao biti počasni gost.