Svijet
0

Gaddafi pohvalio Njemačku i njeno ponašanje prema ustancima u Libiji

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Libijski predsjednik Moammer Gaddafi je u prvom intervjuu za medije na njemačkom jeziku izričito pohvalio Njemačku i njeno ponašanje prema ustanicima u Libiji.

"Nijemci su prema nama zauzeli jednu veoma dobru poziciju, potpuno drugačije nego mnoge važne zemlje zapada“, rekao je Gaddafi televiziji RTL i naglasio da on više zapadnjacima ne vjeruje.

"Zapad je zaboravljen“, rekao je Gaddafii, kao konsekvencu, najavio da će oni sada investirati u Rusiju, Indiju i Kinu.

"Naš novac će tamo biti investiran. Naše naftne porudžbine idu ruskim, kineskim i indijskim firmama“, rekao je Gaddafi i dodao da je zamislivo da Njemačka i dalje dobija naftne porudžbine.

Naglašavajući da Nijemci imaju odgovornu poziciju, Gaddafi je rekao da "je Njemačka trebalo da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, a ne Francuska“.

Gaddafi je u intervjuu neobično oštro kritizirao francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

"On jest moj drug, ali ja mislim da je on poludio“, rekao je Gaddafi, naglasivši da Sarkozyjevi saradnici govore o tome da njihov predsjednik pati od neke psihičke bolesti.

Nemire u svojoj zemlji Gaddafi je ocijenio kao "male događaje“ koje je organizirala Al-Qaeida i koji će "ubrzo da se završe“.

"Nema demonstracija u Libiji. Al-Qaeida nikada ne organizuja demonstracije...“, rekao je Gaddafi, naglasivši da je u velikom dijelu njegove zemlje "sve normalno i mirno“.

On je također zahtijevao slanje jedne istražne komisije i rekao da u zemlji ima "samo između 150 i 200 mrtvih" i da su polovina od njih bili pripadnici sigurnosnih snaga, prenio je Tanjug.