Borbe u Tripoliju
0

Gaddafi ostaje u Libiji "do samog kraja"

SRNA
Libijski vođa Moammer Gaddafi izjavio je u nedjelju da će ostati u Tripoliju "do samog kraja" i pozvao svoje pristalice širom zemlje da pomognu oslobođenje prijestonice od napada pobunjenika.

On je u video poruci, koju je prenijela državna televizija, rekao da se "boji da će Tripoli biti u plamenu".

U međuvremenu, libijski aktivisti u Tripoliju rekli su da pojačanje od 200 pobunjenika pristiže uprijestonicu morem iz Misurate, rekao je aktivista novinaru Reutersa u Tripoliju.

On je dodao da pobunjenici vode žestoke borbe sa snagama lojalnim Moammeru Gaddafiju unutar avio baze Mitiga u naselju Tajura u Tripoliju.

Žestoka paljba čuje se u blizini hotela u Tripoliju u kojem odsjedaju strani novinari, rekao je dopisnik Reutersa.

Isti izvor navodi da je riječ o paljbi iz automatskog naoružanja.

U sukobima sinoć i jutros u Tripoliju poginulo je 376 ljudi na obje strane, a ranjeno je oko 1000, rekao je neimenovani zvaničnik vlade Reutersu.

U međuvremenu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy čestitao je libijskim pobunjenicima u i oko Tripolija i naglasio podršku Francuske naporima pobunjenika.

"U trenutku kada se u regionu Tripolija, ali i u cijeloj Libiji, dešavaju odlučujuće stvari, predsjednik čestita pobunjenicima i libijskom narodu na njihovoj hrabrosti", saopšteno je iz Sarkozyjevog kabineta.

Sarkozy je još jednom potvrdio punu podršku Francuske pobunjenicima u oslobađanju zemlje od represije i diktature.

Francuska je predvodila vojnu intervenciju Zapada u Libiji i bila je prva strana sila koja je odbacila Gaddafija i formalno priznala pobunjenike, čije sadašnje napredovanje nagovještava skori kraj šestomjesečnih krvavih sukoba.

Za to vrijeme, bivši blizak saradnik Gaddafija Abdel Salam Jalloud, koji je prebjegao pobunjenicima, rekao je da će Gaddafi biti zbačen najkasnije za 10 dana.

U izjavi za italijansku televiziju RAI Jalloud je rekao da će režim "biti gotov u narednih sedam, maksimalno 10 dana".

Jalloud je bio pripadnik vojne hunte koja je 1969. godine organizovala puč kojim je Gaddafi doveden na vlast i bio je drugi po moći u zemlji dok nije pao nemilost kod Gaddafija tokom 90-tih.