Libijski zvaničnici odbacili tvrdnje
0

Gaddafi nema namjeru da napusti zemlju

SRNA
Moammer Gaddafi
Moammer Gaddafi
Libijski zvaničnici odbacili su tvrdnje da vođa Moamer Gaddafi traži utočište za svoju porodicu, rekavši da ni on ni njegova porodica nemaju namjeru da napuste zemlju.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim rekao je CNN- da Gaddafi i njegova porodica ostaju u zemlji demantujući izjave pobunjenika da je od vlada Egipta, Maroka, Tunisa i Alžira zatraženo da prihvate porodicu.

Američki i NATO zvaničnici kažu da nema indikacija da se Gaddafi sprema da ide.

Abdel Monem al Huni, predstavnik pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog vijeća u Kairu, rekao je mreži da su mu vlade tih arapskih država rekle da su dobile zahtjev da prime porodicu Gaddafija.

Američki zvaničnici rekli su nedavno da se Gaddafi sprema da napusti zemlju dok se nastavlja kampanja NATO-a i nakon izvještaja o vojnim uspjesima pobunjenika.

Drugi američki zvaničnik rekao je da postoji bojazan da bi Gaddafi mogao da izvede posljednju ofanzivu protiv civila iz svog posljednjeg uporišta u i oko Tripolija.

Zvaničninici navode da ukoliko dođe do Gaddafijeve ofanzive ne zna se u kome će ona biti obliku.
NATO je juče izveo 26 borbena napada na Libiju, saopšteno je danas iz Alijanse.

 Isti izvor navodi da je pogođeno "14 ključnih meta" u Tripoliju uključujući napad na vojna postrojenja i tenkove kao i na područja Zaviye i Zlitana.

U međuvremenu, Gaddafijeve snage bore se sa pobunjenicima na više frontova, uključujući na zapadu zemlje gdje već danima traju žestoki sukobi oko grada Zavija, oko 50 kilometara zapadno od Tripolija.

Pobunjenici su ovdje zauzeli glavnu rafineriju nafte, rekao je Hobab Džoma, jedan od pobunjenika, dodajući da su pobunjeničke snage zauzele zapadni dio Zavije, ali da se sukobi nastavljaju u istočnom dijelu.

Na pitanje kada će pobunjenici krenuti prema Tripoliju jedan pobunjenik u Zaviji rekao je najkasnije do kraja ove sedmice.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim odbacio je tvrdnje pobunjenika rekavši da su njihove linije snabdijevanja presječene što im onemogućava napredovanje.
U međuvremenu, avioni NATO uništili su kuću Abdulaha al Sanusija, šefa libijske obavještajne službe i Gaddafijevog zeta, rekli su susjedi i vladini zvaničnici.

U napadu je uništena i jedna škola i apoteka, rekli su zvaničnici, dodajući da je jedna osoba poginula.

U junu, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Sanusija zajedno sa Gaddafijem i njegovim sinom Saifom al Islamom zbog "zločina protiv humanosti" uključujući ubistva i progon u Libiji u februaru "putem državnog aparata i snaga bezbjednosti".