Pobunjenici saglasni
0

Gaddafi može ostati na tlu Libije poslije povlačenja

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa libijskih pobunjenika Mustafa Abdel Jalil rekao je da Moamer Gaddafi može da ostane na teritoriji Libije pod uslovom da se formalno povuče i pristane na međunarodnu superviziju svog kretanja.

Jalil, bivši Gaddafijev ministar pravosuđa, je u intervjuu za Reuters rekao da je on to predložio prije mjesec dana preko UN, ali još nije dobio odgovor od Tripolija.

"Kao mirovno rješenje mi nudimo da se on povuče i naredi vojnicima da se vrate u kasarne, a zatim može da odluči da li će ostati u Libiji ili će otići u inostranstvo", rekao je Jalil.

On je dodao da ako Gaddafi želi da ostane u Libiji pobunjenici će odrediti mjesto i to će biti pod međunarodnom supervizijom.

"Iznijeli smo ponudu preko izaslanika UN. Još nismo dobili odgovor", rekao je on, dodajući da pobunjenički prelazni savjet vjeruje da Gaddafi može biti smješten u vojnu kasarnu ili "civilnu zgradu" u Libiji, ne iznoseći detalje.

Libijski pobunjenici i njihovi zapadni saveznici odbacili su svako rješenje koje ne uključuje ostavku Gaddafija rekavši da se on mora povući i da je to uslov za početak mirovnih pregovora. Gaddafi je do sada čvrsto odbacivao međunarodne pozive da se povuče najavljujući da će se boriti do smrti. Jalil je rekao da pobunjenici žele da pregovorima daju drugu šansu.

"Pozdravljamo političko rješenje u cilju zaustavljanja krvoprolića i izbjegavanja daljeg uništavanja zemlje. Ali ukoliko ne nađemo rješenje onda ćemo se fokusirati na vojnu akciju", rekao je Jalil. Za sada nema odgovora iz Tripolija na ponudu pobunjenika, ali Gaddafi je rekao da je on legitimni lider Libije i da neće napustiti Tripoli bez borbe.
Govoreći o budućoj Libiji Jalil je rekao da će to biti demokratska država koja poštuje islamsku tradiciju. On je dodao da je riješen da vodi zemlju u vremenu poslije Gaddafija kada će Libijci izabrati novog lidera na fer i slobodnim izborima.

"Libija će biti slobodna demokratska islamska zemlja, koja će se zasnivati na standardima umjerenog islama, ukinuće ubistva civila i neće pljačkati svoj narod", rekao je Jalil.

U međuvremenu, sukobi su došli do zastoja i u vojnom i političkom smislu uprkos naporima Zapada da pojačaju vojnu kampanju NATO bombardujući ciljeve širom zemlje. Nakon što je rat ušao u peti mjesec neke zemlje pokušavaju da posreduju i spasu što se spasiti može tražeći rješenje koje će zadovoljiti i pobunjenike i Tripoli, ali za sada bez uspjeha.

Pobunjenici su rekli da ne vide rješenje prema kojem bi Gaddafi ostao na političkoj sceni zemlje nakon četiri decenije, kako kažu, teške represije i kršenja ljudskih prava.