Nove prijetnje
0

Gaddafi će Sredozemlje pretvoriti u "bojno polje"

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Libijski vođa Moamer Gaddafi zaprijetio je u subotu navečer da će Sredozemno more pretvoriti u "bojno polje" i kazao da su otvorena "skladišta oružja" za odbranu Libije od "kolonijalne križarske" agresije zapadnih snaga koje su pokrenule zračne napade.

"Sredozemlje je postalo pravo bojno polje", rekao je pukovnik Gaddafi u kratkoj zvučnoj snimci koju je emitirala službena libijska televizija i zaprijetio da će libijske snage "napasti sve civilne ili vojne ciljeve" na Sredozemnom moru, prenosi AFP.

"Interesi zemalja koje su sudjelovale u napadu bit će ugroženi", upozorio je Gaddafi rekavši da su zračni i raketni napadi "neopravdana križarska agresija" protiv koje će se "hrabri libijski narod boriti".

Gaddafi je rekao da je "otvorio skladišta oružja kako bi naoružao libijski narod radi odbrane jedinstva Libije i njenog teritorija".

"Sada je nužno otvoriti skladišta i naoružati mase svim vrstama oružja radi odbrane nezavisnosti, jedinstva i časti Libije", rekao je Gaddafi u snimljenom govoru nekoliko sati nakon početka napada.

"Pozivamo narode i državljane arapskih i islamskih zemalja, Latinske Amerike, Azije i Afrike da ostanu uz junački libijski narod i suprotstave se agresiji koja će samo povećati snagu i jedinstvo libijskoga naroda", rekao je Gaddafi, a prenosi Reuters.