Ni milion eura nije bilo dovoljno
0

Gadafijevog sina izdao vlastiti pustinjski vodič

FENA
Saif al-Islam (Foto: Reuters)
Saif al-Islam (Foto: Reuters)
Saifa al-Islama Gadafija izdao je libijski nomad koji je pozvan da mu za milion eura pomogne u bijegu u susjedni Niger.

Sin Muamera Gadafija uhapšen je prošlog vikenda, a jedan dužnosnik nove libijske vlade opisao je hapšenje kao "završno poglavlje libijske drame". Saifov vodič Jusuf Salih el-Hotmani rekao je Reutersu da je stupio u vezu s revolucionarnim borcima na jugu Libije i obavijestio ih kad će Saifova dva vozila proći tim područjem 18. novembra.

"Uvjerio sam Saifa da mi vjeruje", rekao je u utorak u Zintanu u kojem na tajnom mjestu drže Saifa dok se ne završe sve formalnosti u vezi sa suđenjem. U noći Saifovog hapšenja Hotmani je s ličnim čuvarom mlađega Gadafija bio u prvom od dvaju vozila. "Dogovorio sam se s tim borcima (koji su uhvatili Seifa al-Islama) da je za zasjedu najbolji dio pustinje okružen uzvisinama", rekao je.

Ondje ih je dočekalo deset boraca iz Zintana u zapadnim planinama i pet iz Hotmanovog plemena el-Hotmana. "Kad smo stigli u taj mračni dio, vatra je bila veoma precizna i za samo pola minute zarobljen je prvi auto", rekao je i dodao kako je on namjerno Saifu rekao da vozila moraju biti udaljena tri kilometra i na taj je način napadačima dao vremena da se reorganiziraju. "Kad je stigao drugi auto, počeli smo precizno pucati da oštetimo vozilo kako ne bi mogao pobjeći."

Saif al-Islam, odjeven u dugu halju sa smeđim rupcem na glavi, iskočio je iz auta i pokušao pobjeći, ali uhvaćen je, kaže Hotmani. "Postupali smo s njim kao s ratnim zarobljenikom". Još se ne zna je li Hotmani odmah planirao prevariti Saifa ili ga je izdao kad je posumnjao hoće li mu platiti i prepao se da bi mogao biti ubijen.

Taj Tuareg, koji sebe naziva "pustinjskim sinom", nije želio reći kako je stupio u vezu s libijskim ustanicima. Kaže kako je bio siguran da će ga Gadafi ubiti kad pređu granicu i da mu nije plaćen ni jedan cent od obećanih milion eura. Zašto je Saif al-Islam Gadafi vjerovao čovjeku koji će ga poslije izdati, nije jasno, piše Reuters.