Svijet
0

Gadafijevo tijelo iza zaključane kapije

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski zvaničnici izjavili su danas da tijelo Muamera Gadafija više neće biti izloženo javnosti i da su čuvari zatvorili ulaz u hladnjaču gdje se tijelo nalazi od kada je svrgnuti vođa ubijen prije četiri dana.

"Od 15.00 sati javnost više neće moći da vidi tijelo", izjavio je zvaničnik Nacionalnog prelaznog savjeta. Čuvari su zaključali vrata objekta u kojem se hladnjača nalazi i nikome ne dozvoljavaju pristup.

Tijela jednog od Gadafijevih sinova i bivšeg komandanta armije također su bila isložena u hladnjači.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su danas na provođenje istrage o navodnom masovnom pogubljenju 53 Gadafijeve pristalice i apelovale da libijske vlasti spriječe nasilje i ostale zločine.

"Human Rights Watch"  saopštio je da su 53 tijela pronađena prošle sedmice u dvorištu napuštenog hotela u Sirtu, te da su se oko njih nalazili ispražnjeni puščani okviri. Ovo područje bilo je pod kontrolom antigadafijevih boraca. 

Zvaničnici HRW-a, koji su vidjeli tijela, rekli su da su neke žrtve imale vezane ruke iza leđa i da su ih lokalni mještani identifikovali kao Gadafijeve lojaliste.