Svijet
0

Gadafijevo tijelo će biti predato porodici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nove libijske vlasti će predati tijelo Muamera Gadafija njegovoj porodici, rekao je u nedjelju Ahmed Jibril, zvaničnik Nacionalnog prijelaznog vijeća.

"Donesena je odluka da se tijelo vrati njegovoj daljoj porodici jer nijedan član bliže porodice trenutno nije prisutan", rekao je Jibril.

"Gadafijeva porodica bi trebalo da odluči gdje će da ga sahrani, u dogovoru s Vijećem", precizirao je on i odbio reći kada će tijelo biti predato.

Od smrti Muamera Gadafija u četvrtak u Sirtu (360 kilometara istočno od Tripolija), stotine Libijaca pristižu da bi svojim očima vidjele leš bivšeg vođe, izložen u hladnoj komori u Misrati, sjeverozapadno od Sirta.

U saopćenju koje je emitirao kanal "Arrai", blizak bivšem libijskom režimu, udovica bivšeg "Vođe" pozvala je u petak UN i međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Nacionalno prijelazno vijeće da vrate posmrtne ostatke njenog muža i sina Muatasima, koji je također ubijen u četvrtak u Sirtu.

Zvanični izvori su saopćili da će Gadafi najvjerovatnije biti sahranjen na nekom tajnom mjestu, da bi se izbjeglo hodočašće na njegov grob.

Šezdesetdevetogodišnji Muamer Gadafi, koji je 23. augusta pobjegao iz svog sjedišta u Tripoliju, uhapšen je živ u četvrtak u Sirtu, njegovoj rodnoj regiji, ubijen je ubrzo nakon toga. Još nije jasno da li je pogubljen ili je stradao u unakrsnoj vatri.