Libija
0

Gadafijevi zločini ne bi trebalo da ostanu nekažnjeni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nacionalno prijelazno vijeće, reprezentativni organ libijskih pobunjenika, insistiralo je u utorak u Londonu da "zločini" koje je počinio pukovnik Moamer Gadafi ne ostanu "nekažnjeni".

"Postoji ideja da Gadafi odgovara za svoje zločine na pravednom suđenju u Libiji", izjavio je koordinator Nacionalnog prijelaznog vijeća Guma el-Gamaty.

"Moguće je suđenje pred međunarodnim kaznenim sudom" (ICC), dodao je on na konferenciji za štampu organiziranoj na margini prve sjednice kontakt grupe o Libiji.

El-Gamaty je aludirao na tužitelja ICC-a Luisa Morena-Ocampoa koji je 3. marta najavio otvaranje istrage o zločinima protiv čovječnosti u Libiji, ciljajući na pukovnika Gadafija.

"Ovi zločini ne treba ostati nekažnjeni", insistitrao je on, dok je nekoliko zemalja, među kojim Italija i Španija, spomenulo kao opciju za izlazak iz krize odlazak libijskog vođe u egzil, javio je AFP.

Glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmud Shamman prezentirao je viziju koju ima ovo vijeće o periodu poslije Gadafija objasnivši da vijeće ima privremenu ulogu, koliko je potrebno da napravi novi ustav koji bi bio iznesen na referendum.

"Mi do sada nismo dobili nijedan komad oružja" od zemalja koje učestvuju u međunarodnoj koaliciji, jer da jesmo, mogli bismo završiti s režimom za nekoliko dana", kazao je on, insistirajući na važnosti političke podrške pobunjenicima.

Vijeće ne prisustvuje prvoj sjednici kontakt grupe, ali se jedan od njegovh lidera Mahmud Jibril susreo u utorak u Londonu, na margini konferencije, s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, britanskim šefom diplomatije Williamom Hagueom, francuskim ministrom vanjskih poslova Alainom Juppeom i njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom.

Mahmud Shamman i Guma el-Gamaty su izrazili zadovoljstvo razgovorima u Londonu.