Svijet
0

Gadafijeve snage pružaju snažan otpor u Bani Validu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snage svrgnutog lidera Moamera Gadafija pružaju snažan otpor pobunjeničkim snagama u Bani Validu, jednom od četiri libijska grada koje još kontroliraju pristalice Gadafijevog režima, među kojima je i priobalni Sirt, oko kojeg se, također, danas vode žestoke borbe.

Pobunjeničke snage i dalje pokušavaju da uđu u centar Bani Valida, gdje od sinoć traju sukobi, uz razmjenu artiljerijske i raketne vatre, a u jednom trenutku bile su primorane da se povuku nakon što su pretrpjele velike gubitke u sukobima sa Gadafijevim borcima.

Poginuli pobunjenici dovezeni su do bolnice izvan grada, a novi regruti upućeni su rano jutros na prvu liniju fronta, javio je BBC.

S druge strane, jedan od zvaničnika pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća Abdulah Kanshil kazao je da će pobunjeničke snage danas ući u ovaj grad, u kojem Gadafijeve snage ispaljuju rakete tipa "grad" iz privatnih kuća.

"Civili će biti zaštićeni. Već smo u gradu, a u kućamo smo pronašli raketne lansere. Imamo hiljade boraca", kazao je on.

Naveo je da ovaj grad brani oko 1.000 Gadafijevih boraca, a da se prethodno pretpostavljalo da ih ima samo 150.

Pored toga, danas ističe rok za predaju koju je Nacionalno prijelazno vijeće dao gradovima koje drže Gadafijeve snage, na koje će, ukoliko ne ispune ultimatum, biti poslata vojska.

Pobunjenici još nisu ušli u gradove Bani Valid, oko 150 kilometara jugoistočno od Tripolija, priobalni grad Sirt, oko 360 kilometara istočno od prijestonice, i gradove Jufra, u centralnom dijelu zemlje, i Sabha, na jugozapadu, a Prijelazno vijeće je saopćilo da pokušava da pregovara o mirnom razrješenju pat pozicija u ovim mjestima.