Britanski general
0

"Gadafijeva ratna avijacija ne postoji, možemo nekažnjeno djelovati"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sile zapadne koalicije šestu noć zaredom nastavile su s bombardiranjem Tripolija. Napadi su noćas bili usmjereni na Tajuru, predgrađe Tripolija, javlja CNN. Dodaje kako zapadna koalicija koristi sve mjere da bi zaštitila civile od napada.

Zapovjednik britanskih zračnih snaga koje sudjeluju u nametanju UN-ove zone zabrane leta nad Libijom vicemaršal Greg Bagwell izjavio je da Gadafijeva ratna avijacija "više ne postoji kao borbena sila", te da saveznici sada mogu "nekažnjeno" djelovati na libijskom nebu, prenosi BBC.

"Praktično, libijsko ratna avijacija više ne postoji kao borbena sila, a Gadafijeva mreža zapovijedanja i nadzora teško je oštećena, do tačke da mi možemo nekažnjeno operirati u libijskom zračnom prostoru", rekao je Bagwell obraćajući se novinarima u zračnoj bazi u južnoj Italiji, iz koje za Libiju polijeću zrakoplovi RAF-a.

Bagwel je rekao da su američke, francuske i britanske snage, koje od subote izvode zračne udare u Libiji, "uklonile Gadafijeve oči i uši" te "uništile većinu njegovog ratnog zrakoplovstva".

Britanski viceamaršal je kazao da koalicijske snage sada napadaju Gadafijeve kopnene snage. "Libijske kopnene snage imamo pod stalnim nadzorom i napadamo ih kada god one zaprijete napadima na civile ili naseljene centre", rekao je.

TV Arabiya je objavila da je noćas meta napada bila Gadafijeva rezidencija u Ajdabyi.

Cilj prethodnog koalicijskog zračnog napada su bili tenkovi snaga Moamera Gadafija u zapadnom libijskom gradu Misrati, gdje su civili već više od sedmicu dana izloženi napadima, dok su kod Ajdabiye vladine snage nastavile napade na nekoliko stotina pobunjenika ukopanih u tome istočnom gradu.

Ljekar u Misrati izjavio je za Associated Press da su se tenkovi povukli nakon zračnih napada, dodajući da je u zračnim napadima pogođena zrakoplovna akademija i prazno krilo bolnice. "Neki od tenkova su pogođeni a drugi su se povukli. Bojimo se povratka tenkova ako zračni napadi prestanu", rekao je libijski ljekar.

Izvještaj se nije mogao odmah potvrditi, jer je novinarima zabranjen ulaz u Misratu, izvijestio je američki javni radio NPR.

Akcija saveznika je izvedena dok su se ratni brodovi koalicije kretali prema obalnim vodama Libije, kako bi provodili embargo na oružje protiv Gadafijeva režima.

U Bengaziju koji drže pobunjenici, dužnosnici privremene vlade rekli su u srijedu da još 16 civila ubijeno u Misrati, pored oko 40 ubijenih u ponedjeljak i utorak. "Pobunjenici u Benghaziju kažu da Gadafijeve snage sada kontroliraju bolnicu u Misrati i da su na krov postavile snajperiste", navodi NPR.

U borbama oporbenih i vladinih snaga na periferiji grada Ajabiye, oko 500 kilometara istočno od Tripolija, u srijedu nije bilo većih pomaka.

Američki kontraadmiral Gerard Hueber rekao je u telefonskoj konferenciji za tisak u srijedu da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova.

Hueber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak.

Koalicijske snage imale su za cilj Gadafijeve mehanizirane postrojbe, topničke položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Hueber telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney u Mediteranu.

Kontraadmiral Hueber također je istakao kako nema izvještaja o civilnim žrtvama u napadima koalicijskih snaga u Libiji. "Nije bilo izvještaja o civilnim žrtvama. Naša je misije ovdje zaštita civilnog stanovništva i mi biramo ciljeve s time kao glavnim prioritetom", dodao je.

Također u srijedu članice NATO-a su radile na planu koji bi mogao omogućiti SAD-u da uskoro preda operativni nadzor nad zonom zabrane leta iznad Libije. Potez bi omogući SAD-u da se prebaci u pozadinske funkcije, kao što je popuna gorivom u zraku.

Francuska je ponudila kompromisno rješenje, prema kojem bi NATO preuzeo operativno vodstvo, pod nadzorom ad hoc političkog odbora ministra vanjskih poslova zapadnih i arapskih zemalja. Međutim, u srijedu navečer se članice NATO-a, ni nakon tri dana razgovora, nisu uspjele dogovoriti ni donijeti odluku o tome da NATO preuzme zapovjedanje vojnim operacijama u Libiji.