Traži se živ ili mrtav
0

Gadafijeva glava ucijenjena na 1,7 miliona dolara

SRNA
Libijski pobunjenici objavili su danas amnestiju za svakoga iz užeg kruga pukovnika Muamera Gadafija ko ga ubije ili uhapsi, dok je raspisana i novčana nagrada u iznosu od 1,7 miliona dolara.

Prebivalište pukovnika Gadafija je nepoznato, mada pobunjenici smatraju da je on u Tripoliju ili okolini.

"Gadafijeve snage i njegovi saradnici neće prestati sa otporom sve dok on ne bude uhvaćen ili ubijen", rekao je lider pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafa Abdel Džalil, dodajući da podržavaju ponudu grupe biznismena, koji su izrazili spremnost da plate nagradu za "živog ili mrtvog" Gadafija u iznosu od 1,7 miliona dolara.

Džalil je objavio i ponudu za amnestiju za one koji pomognu u Gadafijevom hapšpenju ili ubistvu.  

Portparol pobunjenika Guma al Gamati rekao je da su osobe oko Gadafija "duboko umiješane u zločine protiv čovječnosti i zločine protiv libijskog naroda".

Prema njegovim riječima, sada je preduzeta velika psihološka incijativa, koja je usmjerena ka njima i "ako oni ne žele da potonu s Gadafijem  i žele da spase svoju kožu, dobiće imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko ga predaju ili ubiju".

Pobunjenici su Gadafiju ponudili bezbjedan odlazak iz zemlje ukoliko se odrekne vlasti, ali Gamati smatra da će Gadafi "prije umrijeti ili biti zarobljen nego otići".
Uprkos tome što je nekoliko hiljada pobunjenika zauzelo Gadafijev kompleks Bab al Azizija u Tripoliju i dalje nailaze na žestok otpor dobro naoružanih lojalista.

Gadafi i dalje ima jaku podršku u gradovima Sirti, koje je njegovo rodno mjesto, udaljeno oko 450 kilometara istočno od Tripolija, i Sabi udaljenoj oko 650 kilometara južno u pustinji.

Pobunjenici navode da su u toku pregovori sa lokalnim plemenskim liderima na obje lokacije radi mirnog rješenja sukoba.

Prema pretpostavkama pobunjenika, od početka bitke za Tripoli 21. avgusta poginulo je oko 400 ljudi.

Nešto ranije, Gadafi je u audio poruci rekao da je njegova odluka da napusti kompleks bio "taktički potez". On je, takođe izjavio da je "prerušen išao ulicama Tripolija i da ga niko nije primijetio".

Šef libijske diplomatije Abdul Ati al Obeidi izjavio je za britanske medije da sve ukazuje na to da je Gadafi iscrpio sve opcije, uključujući i bjekstvo u inostranstvo i da je "završena njegova vladavina".
Zamjenik direktora libijske obavještajne službe general Kalifa Muhamed Ali saopštio je u intervjuu arapskoj televizijskoj stanic Al arabija da prelazi na stranu pobunjenika.