Libija
0

Gadafija optužuju da koristi džamije kao zaklon

SRNA
NATO je optužio libijskog vođu Moamera Gadafija da koristi džamije i dječje parkove kao zaklon za svoje vojnike dok njegove snage "sistematski i brutalno" napadaju libijski narod.

Saopštenje je uslijedilo nakon optužbi Libije da NATO namjerno gađa civilne objekte, javlja BBC.

U međuvremenu, Libija insistira da pregovara sa pobunjenicima, uprkos demantima druge strane.

Pobunjenici su, takođe, kazali da njihovoj administraciji ponestaje gotovine, jer se obećanja donatora nisu ispunila.

"Svi ti ljudi sa kojima smo razgovarali, sve te konferencije uz velike govore, mi to cijenimo sa političkog aspekta ali u smislu finansija riječ je o potpunom neuspjehu", rekao je glavni zvaničnik za naftu Libije Ali Tarhuni agenciji Reuters, dodajući da libijski narod umire.

Većina libijskih naftnih postrojenja je u rukama pobunjenika, ali je infrastuktura oštećena u ratu.

Libijski premijer Al Bagdadi al-Mahmudi rekao je juče da je NATO prešao na "novi stepen agresije".
 "Postalo je jasno da NATO sada namjerno gađa civilne zgrade. Ovo je zločin protiv humanosti", rekao je on novinarima u Tripoliju.

NATO je odbacio optužbe.

"Provodimo više operacija uz veliku pažnju i mjere opreza kako bismo izbjegli civilne žrtve", rekla je portparol NATO Oana Lungesku.

Ona je optužila Gadafija i njegov režim za "sistematsko i brutalno napadanje na libijski narod", dodajući da vladine snage granatiraju gradove, luke i da koriste džamije i dječje parkove kao skloništa, a sa nekih od njih i napadaju.

U međuvremenu, Austrija je najavila da će priznati pobunjeničku vlast u Libiji, odnosno Prelazni nacionalni savjet kao legitimnu vladu libijskog naroda čime se pridružila nekolicini zemalja koje su to već učinile.