Divio joj se, ali ovo je čudno
0

Gadafi skupljao fotografije Condoleezze Rice

Sarajevo-x.com
Libijski pobunjenici, koji su preuzeli kontrolu nad rezidencijalnim kompleksom Muamera Gadafija, pronašli su krajnje neobičan album prepun fotografija bivše državne sekretarke SAD-a Condoleezze Rice.
Album pronađen u Gadafijevom kompleksu
Album pronađen u Gadafijevom kompleksu
Možda ovo otkriće i nije tako iznenađujuće s obzirom da je, sada već bivši libijski vođa, tokom godina otvoreno iskazivao svoje divljenje prema Riceovoj.

U intervjuu za Al-Jazeeru 2007. godine kazao je da podržava svoju "dragu Afrikanku".

"Divim joj se i ponosim se načinom na koji izdaje naredbe arapskim vođama....Leezza, Leezza, Leezza....Jako je volim i ponosim se njome jer je crnkinja afričkih korijena", kazao je tada "pukovnik".

Pobunjenici gledaju fotografije
Pobunjenici gledaju fotografije
Sljedeće godine, Gadafi i Rice su imali priliku da se sretnu tokom njene historijske posjete Libiji. Gadafi ju je ugostio u svom domu, a s obzirom da je bio ramazan, državna sekretarka je ostala na iftaru.

I tada joj je Gadafi tepao, oslovljavajući je sa Leezza iako je poznato da je njen nadimak bio Condi.

Tokom posjete joj je poklonio dijamantni prsten, lutnju, medaljon sa ugraviranim likom sličnim sebi i njegovu "Zelenu knjigu" s posvetom. Vrijednost poklona iznosila je 212.000 dolara.

Rice i Gadafi tokom njene posjete Libiji 2008.
Rice i Gadafi tokom njene posjete Libiji 2008.
Nakon što je obznanjeno da su pobunjenici pronašli album sa njenim fotografijama Rice nije regovala. No, oglasila se glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"Nema potrebe da vidim fotografije, ali bizarno i jezivo su riječi kojima bih opisala Gadafijevo ponašanje", kazala je Nuland.