Proslijeđivao ih sinovima
0

Gadafi silovao pripadnice ženske straže?

Sarajevo-x.com
Bivši libijski vođa Muamer Gadafi silovao je pripadnice ženske jedinice tjelohranitelja "Amazonian", pišu svjetski mediji.

Visoke, uniformisane žene često su se mogle vidjeti u pratnji "pukovnika" tokom njegovih javnih istupa. Članice jedinice su bile jedna pd najekscentričnijih obilježja svrgnutog diktatora.

Eminentna libijska pishologinja Seham Sergewa tvrdi da je Gadafi djevojke, nakon što bi mu dosadile, "proslijeđivao" drugim dužnosnicima i sinovima kao da su seksualne igračke.

Sergewa tvrdi da je njoj pet žena iz Gadafijeve posebne ženske jedinice priznalo kako ih je prvi silovao Muamer Gadafi nakon čega bi ih predao svojim sinovima.

Jedna bivša tjelohraniteljica kazala je da su je ucjenom natjerali da se pridruži specijalnoj jedinici. Navodno su joj zaprijetili da će zatvoriti njenog brata.

Nakon testiranja na HIV odveli su je u Gadafijevu rezidenciju gdje ju je silovao vođa države koji u Libiji godinama gradio imidž 'oca nacije'.

"Nosio je pidžamu i opuštao se u svojim luksuzno opremljenim sobama. Odbila je njegova udvaranja pa ju je silovao", kaže Segewa.

Psihologinja koja je prikupljala dokaze u namjeri da ih preda Međunarodnom kazenenom sudu izjavila je da je dokumentovala najmanje 300 silovanja u Libiji od početka građanskog rata.

Također, Sergewa istražuje i tvrdnje kako su diktatorovi vojnici sistemski tokom sukoba silovali žene, od kojih neke kažu da ih je silovalo i po 20 vojnika. Ona procjenjuje da je do sada u Libiji silovano 6.000 žena.

Drugi libijski doktori i psiholozi odbacili su optužbe i doveli u pitanje njene metode istraživanja.

Od juna mnoge se libijske žene tražilo da stupe u vojne snage kako bi se borile protiv pobunjenika.

"Pobrinut ćemo se da svaka majka, simbol ljubavi i stvaranja postane bomba, naprava za ubijanje", rekao je jednom prilikom vladin glasnogovornik Moussa Ibrahim.