Na dočeku Zume
0

Gadafi prvi put od 11. maja viđen u javnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libijska državna televizija emitirala je u ponedjeljak snimak Moamera Gadafija kako dočekuje južnoafričkog predsjednika Jacoba Zumu, što je prvi put da je libijski vođa viđen u javnosti od 11. maja.

Gadafi je prikazan kako dočekuje Zumu i druge dužnosnike iz južnoafričke delegacije, koja je u ponedjeljak doputovala u Tripoli, i zatim s njima odlazi duž jednog hodnika. Članovi dviju delegacija su zatim prikazani kako sjede u bijelim foteljama u velikoj sobi.

Libijska televizija nije navela gdje je sastanak održan, prenosi Reuters.

Gadafi, čije su oružane snage proteklih sedmica bile meta pojačanih napada NATO-a, nije viđen u javnosti od 11. maja kada je državna televizija emitirala snimak sastanka plemenskih vođa kome je prisustvovao.

Državna agencija JANA je izvijestila da je tokom razgovora sa Zumom Tripoli odbacio "kršenje" rezolucija Ujedinjenih naroda, za koje je odgovoran NATO, pokušaje "političkih likvidacija" i uništavanje državne infrastrukture, kao i pomorsku blokadu Libije.

Tokom razgovora, režim u Tripoliju je također tražio da Vijeće sigurnosti UN-a razmotri "mehanizme za provedbu rezolucija" kada je riječ o Libiji, navela je JANA.

Državna agencija je javila da je Zuma napustio prijestolnicu nakon sastanka koji je trajao nekoliko sati, prenio je AFP.

Prije razgovora u Tripoliju Zuma je za južnoafričku televiziju izjavio da NATO-ova kampanja u Libiji ugrožava pokušaje Afričke unije za postizanje mirovnog sporazuma.

Međunarodna intervencija u Libiji počela je 19. marta, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a u cilju zaštite civila, a NATO je zapovjedništvo nad ovim operacijama preuzeo krajem marta.