Oglasio se
0

Gadafi pozvao UN da zaštiti Sirt od zločina NATO snaga

FENA
Muamer Gadafi
Muamer Gadafi
Svrgnuti libijski lider Moamer Gadafi pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da zaštiti njegov rodni grad Sirt od "zločina NATO snaga", navodi se audioporuci koja je u srijedu emitirana na sirijskoj televiziji Arai Oruba.

"Ako je Sirt izoliran, svijet mora progovoriti protiv ovih zvjerstava. Terorizam i destrukcija za koju je Alijansa odgovorna u regiji Sirta su neopisivi", rekao je Gadafi, prenijela je televizija Arai Oruba, jedini medij koji je i dalje u kontaktu s Gadafijem od kada je otišao "u ilegalu" 23. augusta i kada su borci Nacionalnog prijelaznog vijeća zauzeli Tripoli.

Borci libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NPS) rekli su agenciji AFP da su progadafijeve snage formirale lanac u obliku polumjeseca s tenkovima oko Sirta kako bi spriječile civile da bježe i da odbiju bilo kakav napad na grad.

Civili koji su danas uspeli da napuste primorski grad Sirt navode da je sve veće stradanje stanovnika u toj enklavi, koju i dalje pod kontrolom drže progadafijeve snage.

Zajedno s Gadafijevim rodnim mjestom Sirt na mediteranskoj obali i Sabom na jugu pustinje, Bani Valid je ostao posljednje uporište starog režima, a otpor boraca lojalnih Gadafiju spriječio je napore boraca NPS-a da ovladaju cijelom zemljom.