Libijski vođa poslao pismo
0

Gadafi pohvalio Kongres SAD-a jer kritikuje Obamu

FENA/SRNA
Moamer Gadafi (Foto: AFP)
Moamer Gadafi (Foto: AFP)
Libijski vođa Moamer Gadafi poslao je američkom Kongresu pismo u kojem pozdravlja kritike upućene predsjedniku SAD-a Baracku Obami zbog zračnih napada NATO-a na Libiju, saopćili su dužnosnici u petak.

U pismu u koje je AFP imao uvid Gadafi komentira debatu u Kongresu o tome da li je Obama prekršio svoja ustavna ovlaštenja upućujući američke trupe u sukob bez odobrenja zastupnika.

Gadafi je u pismu, koje nije adresirano ni jednog konkretnog člana Kongresa, napisao da je "s velikim zanimanjem pratio raspravu na Capitol Hillu o sudjelovanju SAD-a u NATO-ovim napadima na njegove trupe.

"Uvjereni smo da će istorija prepoznati razum vaše zemlje u raspravama o ovakvim temama", napisao je Gadafi, koji se potpisao kao "zapovjednik velike revolucije".

Predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehner potvrdio je da je Gadafijevo pismo primljeno, ali je rekao da se za sada ne može utvrditi je li autentično.

"Ako je autentično, to nepovezano pismo samo potvrđuje da Gadafi mora otići", rekao je Boehnerov glasnogovornik Michael Steel.

U međuvremenu, turski premijer Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja ponudila garancije Gadafiju ukoliko se on povuče sa vlasti, ali da još uvijek nema odgovora iz Tripolija.

"Gadafi nema drugog izlaza osim da napusti Libiju uz garancije koje mu se nude", rekao je Erdoan televiziji NTV.

On je dodao da je Ankara preko poslanika ponudila garancije Gadafiju.

"Rekli smo mu da ćemo pomoći da ode gdje god on to hoće. U zavisnosti od odgovora koji dobijemo razgovaraćemo o tome sa našim saveznicima. Nažalost, još uvijek nismo dobili odgovor od Gadafija", rekao je Erdogan.

Turski premijer nije precizirao koje garancije nudi Turska.

"Kontaktirao sam ga šest ili sedam puta. Poslao sam naše predstavnike, ali suočavamo se sa taktikom odugovlačenja. Oni nama kažu da žele prekid vatre, mi odgovaramo da preduzmu korake u tom pravcu, ali narednog dana vidimo da su neka mjesta bombardovana", kaže Erdogan.

Turska ima značajne trgovinske veze sa Libijom i do sada je evakuisala više od 20.000 svojih državljana, koji su radili u toj zemlji.

Od početka ustanka protiv Gadafija u februaru Turska se distancirala od libijskog vođe. Ankara je više puta pozivala na prekid vatre u cilju predaje vlasti.