"Tražite li naftu, dogovorit ćemo se"
0

Gadafi ne planira napustiti zemlju, traži pregovore

SRNA
Moamer Gadafi (Foto: SkyNews)
Moamer Gadafi (Foto: SkyNews)
Libijski vođa Moamer Gadafi založio se za pregovore sa članicama NATO u cilju okončanja vazdušnih napada, ističući da ako je nafta to što traže zapadne sile, onda će taj problem biti lako riješen ugovorima.

U obraćanju naciji, koje je direktno prenosila državna televizija i koje je trajalo oko 80 minuta, Gadafi je izrazio spremnost za obostrani prekid vatre sa zemljama koje "napadaju Libiju", dodajući da "niko ne može da ga natjera da napusti svoju zemlju".

"Ne napuštam svoju zemlju", rekao je Gadafi jutros, ističući da niko ne može da mu zabrani da se bori za svoju domovinu.

On je dodao da Libijci imaju pravo da biraju svoj politički sistem, ali ne pod prijetnjom NATO bombardovanja.

"Mi nismo njih napali, niti smo došli na njihovu teritoriju. Zašto nas napadaju?", upitao je Gadafi.

Odbacujući tvrdnje da njegove snage ubijaju civile on je upitao zašto Zapad ubija libijsku djecu i uništava infrastrukturu zemlje.

"Vrata miru su otvorena. Vi ste agresori, ali mi ćemo sa vama pregovarati, dođite Francuska, Italija, Britanija i SAD, mi ćemo sa vama pregovarati", rekao je Gadafi.
U međuvremenu, dok je Gadafi držao govor, avioni NATO snaga bombardovali su lokaciju u blizini zgrade državne televizije u Tripoliju.

"NATO avioni gađali su jutros zgradu pored televizije tokom emitovanja govora Moamera Gadafija što jasno ukazuje da je libijski vođa meta napada", javila je televizija, nakon što je Gadafi završio govor.

Mete jutrošnjih napada bile su vladin kompleks, a novinarima je rečeno da su oštećene zgrade u kojoj je komisija za prava žena i djece kao i prostorije osoblja parlamenta, javlja agencija AP.

Pozivajući se na policiju, agencija je javila da su tri osobe povrijeđene.

Lideri pobunjenika rekli su da će položiti oružje i započeti pregovore o budućnosti zemlje samo ako se Gadafi i njegovi sinovi povuku, što je libijski vođa u više navrata odbio.

U međuvremenu, prema bolničkim izvorima, najmanje 15 ljudi je poginulo, uključujući jednog devetogodišnjeg dječaka, u napadu vladinih snaga na Misuratu.
Ovaj grad od oko 300.000 stanovnika glavno je uporište pobunjenika na zapadu zemlje i pod opsadom je već dva mjeseca.