Borba za vlast do posljednjeg daha
0

Gadafi je bio za neke diktator, za neke vizionar, za sve osebujan

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
U četvrtak ubijeni bivši libijski vođa Moamer Gadafi, jedan od najdugovječnijih čelnika arapskog svijeta koji je na čelu Libije bio više od 40 godina, za opstanak na vlasti borio se do posljednjeg daha.

Informacije o njegovu navodnom bijegu na jug zemlje, pa čak i preko granice u susjedni Niger, pokazale su se u četvrtak netočnima i Gadafi je umro onako kako je i najavio u jeku napada na Tripoli u srpnju ove godine kada je u obraćanju javnosti poručio da će se u Libiji boriti do smrti.

Gadafi nikad nije imao službenu dužnost i bio je poznat kao "vođa revolucije". Dok su ga njegovi sljedbenici smatrali vizionarom a dobar dio svijeta diktatorom, Gadafiju se nije mogao poreći osebujan i jedinstven stil.

Poznat po beduinskim šatorima, teško naoružanim tjelesnim čuvaricama i ukrajinskim medicinskim sestrama, bivši libijski vođa Gadafi stekao je imidž showmana u proteklih više od 40 godina koliko se nalazio na čelu Libije.

Većinu toga vremena držao je i visoko mjesto u zapadnjačkoj galeriji omraženih likova. Udruge za zaštitu ljudskih prava u svijetu godinama su upozoravale na kršenja ljudskih prava u toj zemlji u kojoj je potpunu kontrolu nad državom bogatom naftom održavao progonom političkih protivnika.

Njegova sklonost velikim gestama najviše je dolazila do izražaja tokom vanjskopolitičkih putovanja i posjeta kada je spavao u svome šatoru pod zaštitom desetaka tjelesnih čuvarica.

Tokom posjeta Italiji u augustu prošle godine, Gadafijev poziv stotinama djevojaka da se obrate na islam zasjenio je politički sadržaj dvodnevnog putovanja, koji je trebao osnažiti odnose Tripolija i Rima. Tada je zabilježeno i da je na svoju odoru u prigodi svečana dočeka prikvačio sliku libijskoga junaka iz doba talijanske kolonijalne vladavine, snimljenu u trenutku dok ga odvode talijanski fašistički vojnici.

Bivšoj američkoj državnoj tajnici Condoleezi Rice poklonio je 2008.medaljon sa svojim likom a nakon osvajanja njegove palače ovog ljeta u Tripoliju pronađeni su albumi s njezinim fotografijama koji svjedoče o njegovoj fascinaciji bivšom američkom državnom dužnosnicom.

Mediji su zabilježili i poklon koji je dobio slovenski premijer Borut Pahor koji je prije dvije godine iz službenoga posjeta Libiji otišao pak s - dvije deve.

U vijestima je ostalo zabilježeno i njegovo obraćanje američkom predsjedniku Baracku Obami kojem je pak pisao pismo oslovljavajući ga "Sine moj".

Bio je poznat po tome da se nikad nije znalo kad će točno primiti visoke strane dužnosnike koji su satima čekali prijem dok su bili u posjetu Libiji a nije oklijevao ni 'debelo' zakasniti na susrete tokom posjeta inozemstvu, pa je tako na jednom od posljednjih putovanja u inozemstvo stvorio svojim talijanskim domaćinima velike probleme. U svjetskim medijima ostalo je zapisano kako je španjolski ministar vanjskih poslova 2005. od čekanja odustao nakon deset sati i otišao iz Libije bez susreta s Gadafijem.

Zbog problema koje je njegov sin imao u Švicarskoj, gdje je optužen za zlostavljanje, Gadafi je prošle godine pozvao na "raspuštanje" Švicarske, nazvavši je lupeškom zemljom. Svjetsku nogometnu organizaciju FIFA-u je pak nazvao globalnom mafijom.

Svijet je prije dvije godine doznao nešto i o još jednoj do tada neotkrivenoj Gadafijevoj vrlini kada je Libija predstavila dva prototipa "The Rocketa", automobila čiji dizajn, djelo prvog čovjeka Libije, predstavlja "budućnost automobilske industrije".

U popis njegovih bizarnosti ušao je i zahtjev da će zatražiti 777 bilijuna dolara odštete zbog kolonijalnog iskorištavanja.

Bio je poznat po opširnim govorima a jedan je na Općoj skupštini UN-a dokrajčio i prevoditelja. U rujnu 2009. nakon sat i pol epskog izlaganja o svemu i svačemu za govornicom Opće skupštine UN-a koje je iscrpilo mnoge slušatelje pa su počeli napuštati dvoranu, njegov simultani prevoditelj zavapio je: "Ne mogu više!". Voditeljica prevoditeljske službe za arapski jezik u UN-u prepoznala je hitnu situaciju i sama preuzela prevođenje do kraja govora.

Američke diplomatske bilješke objavljene na WikiLeaksu dodatno su rasvijetlile ukus libijskog čelnika.

U jednoj od njih opisuje se kako je 2009. Gadafi ustrajao da ostane na prvom katu zgrade UN-a u New Yorku jer nije želio ili se nije mogao penjati više od 35 stepenica.

Govorilo se i o tome kako se libijski čelnik uvelike oslanjao na svoje četiri ukrajinske medicinske sestre, uključujući i onu koju se opisivalo kao "raskošnu plavušu" s kojom je, nagađalo se u bilješci, bio u romantičnoj vezi.

U zgradi UN-a traga je ostavio i potpisom na klupi u dvorani Opće skupštine.

Gadafi je rođen 1942. u obitelji beduinskog stočara, u šatoru kod grada Sirta na obali Sredozemnog mora. Napustio je studij zemljopisa i odlučio se za vojnu karijeru.

Vlast je preuzeo krvavim vojnim udarom 1969. kada je svrgnuo kralja Idrisa, a 70-ih godina prošlog stoljeća formulirao je svoju "treću univerzalnu teoriju", srednji put između komunizma i kapitalizma.

Gadafi je kontrolirao ubrzani gospodarski razvoj nekoć siromašne zemlje, ranije malo poznate osim po naftnim nalazištima i pustinji u kojoj su se odigravale neke od najvećih tenkovskih bitaka u Drugom svjetskom ratu.