Godinu dana nakon smrti
0

Gadafi hara internetom, lojalisti i revolucioneri i dalje ratuju

Klix.ba
Velike grupe ljudi, koje su se okupljale na Zelenom trgu u Tripoliju u znak podrške Gadafiju, nakon zbacivanja prijašnjeg režima sa vlasti su otišli sa ulica i utočište pronašli na internetu.

Mnogi Gadafijevi lojalisti su nakon njegove smrti utočište pronašli na društvenim mrežama kao što su Twitter i Facebook. Većina njih svoj stvarni identitet krije iza pseudonima kao što su "Gadafijev sin", "Ljubavnica Khamisa Gadafija", "Gadafi i to je sve"... Pored širenja političkih kontroverzi na društvenim mrežama, oni su pokrenuli i nekoliko stranica na Facebooku i kanala na YouTubeu na kojima dijele nostalgiju za danima pod Gadafijevom vlašću.

Nekoliko grupa na Facebooku čak tvrdi i da Gadafi nije mrtav te da je 20. oktobra prošle godine ubijen neko ko je ličio na njega. Mnoge od ovih grupa imaju i više od 10.000 članova.

Grupe su se u posljednje vrijeme počele fokusirati na navodne zločine koje su libijske snage i bivši pobunjenici počinili tokom napada na Bani Walid. Grupe šire vijesti o vojnim operacijama vojnih grupa lojalnih Gadafiju.

Čini se da će rat riječima između bivših Gadafijevih lojalista i libijskih revolucionera trajati još dugo na društvenim mrežama.