Svijet
0

Gadafi brani kinesko prisustvo u Africi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski vođa Muamer Gadafi branio je u utorak na konferenciji za štampu u Parizu, na kojoj je iznio svoju viziju "multipolarnog" svijeta, prodor Kine u Afriku.

"Kina je blago ušla u Afriku, što se ne može porediti s brutalnošću SAD-a", ocijenio je Gadafi, naglasivši da "Kina ne traži da instalira vojne baze u Africi ili da tamo uspostavi vojne režime".

Libijski pukovnik je ocijenio da je rast Kine udružen s izgradnjom Evropske unije takve pririode da favorizira stvaranje "multipolarnog svijeta" i uspostavljanje ravnoteže na međunarodnoj sceni.

On je izrazio protivljenje novoj Regionalnoj američkoj vojnoj komandi za Afriku (Africom), koja je osnovana ove godine i treba da bude operativna u 2008. godini.

Africom ima za cilj da pruži pomoć afričkim zemljama u oblasti sigurnosti i pomogne im da imaju profesionalniju vojsku. Africom sada izvodi operacije iz Njemačke.

Gadafi je podsjetio da njegova zemlja neće nabavljati oružje za masovno uništenje "u znak doprinosa miru u svijetu", ali je dodao da "ako neke države imaju pravo da posjeduju" to oružje, "i sve ostale treba da imaju isto pravo".

Govoreći o religijama, kazao je da je "jedina religija islam" i da su "svi proroci bili musliamani".