Svijet
0

Gadafi bi zbog raspodjele nafte raspustio većinu vlade

Sarajevo-x.com
Libijski predsjednik Moamer Gadafi izjavio je da bi veći dio vladinog kabineta trebalo raspustiti zbog neravnopravne raspodjele dobitka od proizvodnje nafte.

"Svi građani imaju pravo na dobit iz naftnih fondova. Oni bi trebali dobiju novac i činiti s njim što ih je volja" rekao je Gadafi prilikom govora u svom rodnom Sirtu. Gadafijev poziv na raspuštanje većine vladinih tijela razmotrit će se u parlamentu idućih dana.

Većina od šest milijuna stanovnika Libije smatra da još nije osjetila koristi od rastućih prihoda naftne industrije i sve većih stranih investicija, koje su uslijedile nakon što je Tripoli 2003. odustao od proizvodnje zabranjenog oružja i vratio se u međunarodnu politiku.

Gadafi je više puta tražio od kabineta da povisi prosječne plaće u Libiji na europsku razinu, s obzirom na sve veće bogatstvo Libije.

"Posljednjih godina trošili smo 37 milijardi dolara godišnje. Kabinet nije uspio raspodijeliti taj novac, pa odbore treba ukinuti", naveo je Gadafi i objasnio da izuzetak predstavljaju odbori za obranu, sigurnost i vanjske poslove, koje treba zadržati.

Ove Gadafijeve izjave podsjećaju na vladavinu naroda, koju je libijski vođa proklamirao 1977. godine, u namjeri da stvori savršeno društvo u skladu s učenjem njegove "Zelene knjige", koja predstavlja kombinaciju socijalizma, islama i panarabizma.