Svijet
0

Gabriele Amorth: Papa Benedict je vršio egzorcizam

Sarajevo-x.com
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Najpoznatiji katolički egzorcist Gabriele Amorth u svojoj novoj knjizi tvrdi da je papa Benedict izvršio egzorcizam nad dva zaposjednuta čovjeka. Amorth tvrdi da su on i njegove asistentice 2009. godine doveli dva zaposjednuta čovjeka na Trg Svetog Marka, gdje se papa pojavio u sedmičnom obraćanju, i da su obojica bili spašeni od satane.

U novoj knjizi "Posljednji egzorcist – Moja borba protiv satane" objasnio je da su njegove asistentice uspjele osigurati mjesto za dvojicu ljudi, koji su identifikovani samo kao Marco i Giovanni, i kako im je papa prišao oni su se počeli nekontrolisano tresti.

"Spustili su glave skoro do poda. Švicarski vojnici su ih posmatrali, ali nisu uradili ništa. Tresli su se, a papa ih je samo posmatrao, podigao je svoju ruku i blagoslovio ih. Prestali su se tresti, ali su počeli plakati", navodi se u knjizi, prenosi Telegraph.

Amorth je dodao kako je bilo jasno da je papa izveo egzorcizam i pomogao dvojici muškaraca. Vatikanski potparol federico Lombardi odbio je navode govoreći da papa nije imao namjeru vršiti egzorcizam. Fratar Amorth je poznat po kontroverznim izjavama, a jednom prilikom je rekao da je joga zlo, kao i da su knjige o Harryju Potteru štetne.