Svijet
0

G8: Tempo privrednog rasta visok, ali i cijene energenata

FENA
Ministri finansija zemalja Grupe 8 (G8) industrijski najrazvijenijih zemalja ocjenili su u subotu na sastanku u Sankt Peterburgu da je tempo rasta svetske privrede i dalje visok, ali da i dalje postoji rizik zbog visokih i nestabilnih cijena energenata.

Ministri su pozvali proizvođače i potrošače energenata da stimulišu investiranje u energetski sektor, a zemlje u razvoju da ublaže prepreke privatnim kompanijama koje obavljaju usluge u oblasti energetike, usvajanjem jasnih i efikasnih propisa u toj oblasti, navedeno je u saopćenju izdatom poslje sastanka iza zatvorenih vrata.

Ministri su pozdravili odluku Rusije da se priključi donatorima i izdvoji 30 miliona dolara u fond energetskog partnerstva "Globalno selo", čija se sredstva koriste za rješavanje problema pristupa "modernim izvorima energije" u afričkim zemljama južno od Sahare.

Ministar privrede, finansija i industrije Francuske Tijeri Breton rekao je na konferenciji za novinare poslje sastanka da zemlje proizvođači energenata u razvoj infrastrukture do 2030. godine treba da ulože 17 milijardi dolara, od čega šest milijardi u naftni sektor.

On je rekao da su ministri uznemireni zbog visoke cijene energenata i da je potrebno da se znaju tačne rezerve kojima raspolažu zemlje proizvođači nafte.

Ruski ministar finansija Aleksij Kudrin je osudio Ukrajinu jer krši principe Energetske povelje koju je ratifikovala, zbog toga što je kao tranzitna zemlja dopuštala "neovlašćeno uzimanje gasa".

Ruski ministar je istakao da su najvažniji za energetsku stabilnost dugoročni ugovori i kvalitetnije prognoze potreba tržišta, što će omogućiti i povećanje investicija u eksploataciji energenata.

Ministri su pozvali zemlje donatore da pojačaju koordinaciju u okviru programa pomoći i da se izbjegava nekontrolisano povećanje dugova zemalja sa niskim nivoom dohotka, naročito siromašnim zemljama sa visokim stepenom zaduženosti.

Ministri su izrazili spremnost za nastavak liberalizacije u oblasti prometa poljoprivrednim proizvodima, industrijskom robom i uslugama, kao i odlučnost da se bore protiv "pranja novca" i finansiranja terorizma.

Domaćin skupa, ruski ministar finansija ocjenio je da je sastanak bio uspješan i najavio da će jesenji biti održan u Singapuru, javio je Tanjug.

G8 čine Rusija, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada, Italija, SAD i Velika Britanija, a na sastanku je učestvovao i izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Rodrigo de Rato, predsjednik Svetske banke Pol Volfovic, ministar finansija Austrije Karl-Hajnc Graser i komesar Evropske unije za finansije Hoakin Almunja.