Svijet
0

G8: Nestabilne cijene nafte ugrožavaju rast

NINA
U srijedu popodne će u škotskom Edinburghu započeti summit vodećih ljudi osam najrazvijenijih industrijskih zemalja - Japana, Italije, Kanade, Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Rusije, kada će se, u službenom zaključku summita ustvrditi da nestabilne cijene nafte predstavljaju prijetnju za svjetski privredni rast koji ionako usporava.

U nacrtu zaključka koji nosi datum od 28. juna čelnici G8 pozivaju također proizvođače nafte i kompanije da osiguraju dovoljna ulaganja za buduće proizvodne i rafinerijske kapacitete.

Cijene nafte dosegnule su prošle sedmice rekordnu razinu od 60,95 dolara po barelu a nacrt zaključka G8 upućuje na zaključak da industrijske zemlje više brine njihov potencijalni negativni utjecaj na privredni rast nego njihov inflatorni utjecaj.

"Složili smo se da su sigurni, pouzdani i cijenom prihvatljivi izvori energije temeljni uvjet za privrednu stabilnost i razvoj", navodi se u prijedlogu zaključka summita G8.

Čelnici grupe konstatirali su da će postojane globalne neravnoteže i visoke cijene nafte predstavljati izazov za svjetsku privredu koja će u 2005. snažno rasti ali će ta stopa rasta ipak biti niža nego u 2004., javlja Bankamagazin.

Prošle je godine svjetska privreda porasla za 5,1 posto, što je najviša stopa u protekla tri desetljeća. Prognoze pak najavljuju da će u ovoj godini stopa rasta usporiti prema četiri posto, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).