L'Aquila
0

G8 danas o borbi protiv globalnog zagrijavanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G8) počeli su u četvrtak sastanak u italijanskoj L'Aquili, gdje će nastojati postići sporazum o liberalizaciji globalne trgovine i o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

U srijedu navečer, u zajedničkom saopćenju, čelinici zemalja G8 osudili su nuklearni pokus što ga je prošli mjesec izvela Sjeverna Koreja koji dovodi u pitanje mir i stabilnost, prenijele su u četvrtak agencije.

Sastanak je nastavak razgovora predstavnika G8 koji su u četvrtak pozvali na brzo, djelotvorno, izbalansirano i sveobuhvatno zaključenje Sporazuma iz Dohe koji se temelji na "jačanju dijaloga s partnerima", prenosi France presse.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, redovni sudionik sastanaka G8, izjavio je kako želi da se pregovori Svjetske trgovinske organizacije (WTO) iz Dohe, koji su počeli 2001. završe do 2010. Do nesuglasica u pregovorima došlo je u julu 2008. između SAD-a i Indije oko trgovine poljoprivrednim dobrima.

U L'Aquili će se u četvrtak razgovarati o trgovini, pomoći poljoprivredi te industriji koja neće škoditi klimi. Tokom poslijepodneva čelnicima skupina G8 i G5 pridružit će se kolege iz Australije, Indonezije i Južne Koreje. Oni će raspravljati o klimatskim promjenama, javio je DPA.

U zajedničkom saopćenju članica G8 stoji kako "sudionici samita najoštrije osuđuju nuklearni pokus što ga je 25. maja izvela Demokratska Republika Koreja, kojim se krše rezolucije UN-va Vijeća sigurnosti".

  • Takav pokus dovodi u pitanje mir i stabilnost u regiji, ali i šire, stoji u saopćenju G8. Članice pozivaju Pyongyang da prekine s nuklearnim pokusima te s postojećim nuklearnim programom.

Raspravu o klimatskim promjenama u četvrtak popodne vodit će američki predsjednik Barack Obama. Promatrači podsjećaju da ambiciozna očekivanja o postizanju nekih dogovora nemaju izgleda, pošto su Kinezi i Indijci odbacili zahtjev da prepolove emisiju stakleničkiih plinova do 2050., javio je Reuters.

Sudionici će razgovarati o pokušaju da se povećanje temperature u svijetu ograniči na dva Celzijeva stepena, s obzirom na činjenicu da je od početka industrijske revolucije prosjek temperature trajno porastao za 0,7 stepeni Celzijevih. Italijanski premijer Silvio Berlusconi istaknuo je da bi svatko trebao sudjelovati u rješenju ovog problema.