Svijet
0

G8: 50 milijardi za Afriku, 3 za palestinske vlasti

VOA
Na posljednjem danu summita sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije u Škotskoj objavljen je paket pomoći afričkim zemljama.

Britanski premijer Tony Blair je izjavio da su čelnici G-8 obećali paket pomoći vrijedan 50 milijardi dolara za Afriku, novi sporazum o trgovini i oprost dugova najsiromašnijim zemljama svijeta. Do ove objave premijera Blaira došlo je nakon sastanka s čelnicima afričkih zemalja. Britanski premijer je također izjavio da su se obje strane složile kako terorizam neće zasjeniti ciljeve svijete prema miru i harmoniji.

Glede zaštite okoliša, Tony Blair je objavio plan za održavanje konferencije kasnije ove godine u Britaniji o uspostavljanju dijaloga između industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju o zaustavljanju procesa globalnog zatopljavanja.

Čelnicin zemalja G-8 također su obećali tri milijarde dolara palestinskim vlastima. Po riječima britanskog premijera, to će pomoći uspostavi Srednjeg istoka na kojem će moći dvije države - Izrael i Palestina - živjeti jedna uz drugu u miru.