Svijet
0

G20 raspravlja o većoj ulozi MMF-a u krizi u eurozoni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski zvaničnici su danas na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja i velikih privreda u brzom usponu (G20) u Parizu insistirali na većoj ulozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u spriječavanju širenja evropske dužničke krize, ali su se neke članice G20 tome usprotivile, otkrili su neimenovani izvori.

Na tržištu raste zabrinutost da bi veće privrede poput Italije i Španije mogle da zapadnu u dublje probleme, što bi ugrozilo veliki broj evropskih banaka i povuklo eurozonu u recesiju.

Neke od članica G20 su predložile da bi jedno od rješenja moglo da bude u većoj ulozi MMF. Kako bi se spriječio nagli rast troškova pozajmljivanja za Italiju i Španiju, očekuje se da će 440 milijardi eura vrijedan Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) uskoro početi da kupuje obveznice tih zemalja na otvorenom tržištu.

To će, međutim, biti veoma skupo, a neki tvrde i da EFSF nije dovoljno velik za tako nešto, pa zato evropski zvaničnici razgovaraju o mogućnosti povećanja obima i ovlaštenja tog fonda.

Međutim, možda ni to neće biti dovoljno, pa se sve češće spominje uključivanje MMF.

MMF, međunarodni zajmodavac kojem se radi pomoći obraćaju države u finansijskim problemima, finansirao je oko trećine troškova pomoći prezaduženim evropskim državama, Grčkoj, Irskoj i Portugalu, prenio je AP.

Jedan neimenovani zvaničnik iz G20 je danas izjavio da je na samitu te grupe, koji se juče i danas održava u Parizu, bilo riječi o većoj ulozi i više novca od MMF.

Taj zvaničnik je dodao da će odluka o većoj ulozi MMF biti donijeta na samitu lidera G20 u novembru, tek pošto evropski lideri prvo objave svoj plan za obuzdavanje dužničke krize na sastanku zakazanom za 23. oktobar.

Drugi zvaničnik iz G20 koji je također želio ostati anoniman, istakao je da je malo vjerovatno da će uloga MMF u rješenju problema dužničke krize biti povećana zato što su se na samitu u Parizu oko toga pojavila neslaganja između Francuske, koja zagovara tu ideju, i Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, koje su protiv toga.