Svijet
0

G-8: Sjevernokorejski izvještaj treba provjeriti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šefovi diplomatija zemalja Grupe osam (G-8) ocijenili su u petak da je važno podrobno provjeriti sjevernokorejski nuklearni izvještaj prije izvođenja zaključka o napretku u denuklearizaciji te zemlje.

"Ukazujemo na značaj provjere deklaracije, nadamo se postizanju preliminarnog dogovora o principima provjere deklaracije i pozivamo Sjevernu Koreju da u potpunosti sarađuje u procesu verifikacije i što prije onesposobi sva svoja nuklearna postrojenja", navedeno je u saopćenju G-8, izdanom poslije dvodnevnog sastanka u Kyotu.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice poručila je da Pyongyang, koji je u četvrtak predao dugoočekivani izvještaj o svojim nuklearnim aktivnostima, sada mora poduzeti daljnje korake, prenosi agencija DPA.

SAD imaju još pitanja za Sjevernu Koreju u vezi s obogaćivanjem urana i proliferacijom, rekla je Rice.

"Pred nama je dug put", izjavila je ona na konferenciji za novinare, primijetivši da će Sjeverna Koreja ostati pod brojnim sankcijama čak i ako u roku od 45 dana bude izbrisana sa spiska zemalja koje podržavaju terorizam.

"Znamo da je Sjeverna Koreja poznata po tome što ne ispunjava uvijek svoje obaveze, tako da ćemo je veoma pažljivo nadgledati", rekla je ona i poručila režimu u Pyongyangu da će se suočiti s posljedicama u slučaju da ne ispuni svoje obaveze.

G-8 je također pozvao Iran da ispuni zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a i obustavi proizvodnju i obogaćivanje urana, pozitivno odgovori na paket zapadnih inicijativa i pokaže odgovornost kao regionalni akter.

"Tražimo od Irana da djeluje odgovornije i konstruktivnije u regiji, posebno u kontekstu bliskoistočnoga mirovnog procesa i stabilnosti u Iraku i Afganistanu", navedeno je u saopćenju grupe industrijski najrazvijenijih zemalja.

Japanski ministar ministar vanjskih poslova Masahiko Komura izjavio je da G-8 snažno podržava japansku kampanju za razrješenje sudbine 17 Japanaca 1970-ih i 1980-ih godina i traži da Sjeverna Koreja poduzme konkretne mjere u vezi s tim.

"Za tu otmica nije zainteresiran samo Japan, već i SAD", rekla je Rice dodajući kako očekuju da problem bude riješen.

Sastanak G-8 u Kyotu bio je posljednji u nizu priprema za samit grupe koji treba da bude održan od 7. do 9. jula u Hokaidu.

G-8 čine Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD.