Britanska štampa
0

G-20 - ništa više neće biti kao prije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
The Independent u petak polazi od stava da je samit Grupe 20 (G-20), koji je u četvrtak završen u Seulu, označio pomjeranje moći ka Istoku jer je ove nedjelje postalo kristalno jasno da su se ekonomije zemalja u usponu daleko bolje izborile s globalnom krizom nego stare razvijene države.

Evropa i Sjeverna Amerika su na samit došle posrćući pod teretom dugova u najozbiljnijoj recesiji od kraja Drugog svjetskog rata dok su Azija i dobar dio Afrike stigle u Seul maltene bez ikakve recesije.

Za razliku od ranijih skupova ove vrste, pa i onog u Londonu prije godinu i po dana, kada se od zapadnih vlada očekivalo da poprave stvari, ovog puta se, bar u Aziji, u prezaduženom zapadu vidi problem a ne rješenje. Ovo je bila sjevernoatlantska a ne svjetska recesija, primjećuje list.

Istina je i to da Zapadu treba Istok i obrnuto i da će tako biti i ubuduće.

Independent predviđa da će za 20 godina Kina i Indija ponovo postati dominantne svjetske privrede kao što su to bile i prije dva stoljeća.

Svrha sastanaka G-20 je, po ovom listu, da ideje ove dvije zemlje kao i drugih ekonomija u usponu ugradi u postojeći globalni sistem i doprinese njegovom uobličavanju. To možda i jeste sistem koji je razvio i uredio Zapad ali mu je prilagođavanje neophodno, smatra Independent.

The Times se bavi svrsishodnošću skupova kao što je samit G-20.

Sastanci ovog tipa, u odsustvu jasne i aktuelne prijetnje, nalik onoj koja je u vidu globalne panike pratila samit u Londonu aprila 2009. godine, obično skliznu u glomazno okupljanje lidera lišenih bilo kakve ideje vodilje, smatra Times. Čemu onda uopšte G-20 pita se list i nudi sljedeći odgovor: nevolja je u tome što je stari poredak oličen u okupljanju šačice dominantnih zapadnih sila koje raspravljaju šta je najbolje za svjetsku ekonomiju, beznadežno zastarjeo ima li se u vidu ekonomska moć zemalja u razvoju.

Neophodno je dakle da se čuje još više glasova a onda, sudi Times, kakofonija postaje još veća. Odgovor bi moglo da bude smanjenje broja učesnika ali što je više zemalja lišeno mjesta za najuticajnijim stolom to će se u pojedinim dijelovima svijeta daleko više u pitanje dovoditi legitimitet tijela kao što je G-20. Koliko god bio nezgrapan, nije nimalo lako pronaći iole valjaniju alternativu skupu kakav je samit G-20, zaključuje Times.