Svijet
1

Fukushima: Nova radioaktivna žarišta ukazuju na dodatna curenja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko novih radioaktivnih žarišta sa potencijalno smrtonosnom dozom radijacije otkriveno je u blizini tankova sa radioaktivnom vodom. Operateri, nadležni za kontrolu radijacije, morali su priznati da možda postoji još novih curenja u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Visoka očitanja radijacije otkrivena su tokom dnevne inspekcije u blizini tri tanka i cijevi koja vodi od elektrane ka tankovima.

Tragovi curenja od 230 milisieverta po satu otkriveni su ispod cijevi, curenje od 1.800 milisieverta po satu otkriveno je blizu jednog od tankova, dok druga curenja iznose između 70 i 230 milisieverta.

Tokyo Electric Power Co (TEPCO) priznala je visoka očitanja radijacije, ali tvrdi da nijedan od tankova ne prikazuje vidljiv pad nivoa vode. Protekle sedmice sedmice otkrili su kkaKo je barem jedan od 1.060 privremenih tankova pukao i ispustio oko 300 tona radioaktivne tekućine sa velikim količinama cezija.

Nakon incidenta, japanska Agencija za nuklearnu regulaciju podigla je ocjenu curenja na treći nivo, odnosno "ozbiljan incident", prema međunarodnoj skali radioaktivnosti. Ranije jee curenje bilo na prvom nivou i okarakterisano je kao "anomalija".

Iako je japanska vlada obećala nadzor čišćenja elektrane, stručnjaci tvrde da će proći četiri decenije, pa možda i čitavo stoljeće dok se ne eliminira uticaj katastrofe u Fukushimi.