Svijet
0

Fukushima dnevno izlije 300 tona radioaktivne vode u okean

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kontaminirana voda iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima curi u okean već dvije godine. Premijer Shinzo Abe obećao je preduzeti korake za zaustavljanje krize.

Abe je za ovu situaciju zadužio Ministarstvo trgovine, ekonomije i industrije, a od kompanije koja upravlja elektranom, TEPCO, traži da preduzme potrebne korake u vezi sa čišćenjem, za koje će biti potrebno više od 40 godina i koštat će 11 milijardi dolara.

Japanske vlasti rade u kriznom režimu, pokušavajući uvjeriti domaću i stranu javnost kako se situacija neće dodatno pogoršati u veliku ekološku katastrofu.

"Smatramo da dnevno isteče blizu 300 tona radioaktivne vode", rekao je Yushi Yoneyama, zvaničnik Ministarstva trgovine, ekonomije i industrije, koje kontroliše TEPCO.

Yoneyama kaže da Vlada planira reducirati curenje na 60 tona dnevno do decembra, ali s obzirom na napredak u čišćenju, taj cilj će se teško ostvariti. Uklanjanje 300 tona podzemne vode vjerovatno neće zaustaviti curenje u more, tvrdi on.

Nuklearna elektrana u Fukushimi oštećena je u zemljotresu i cunamiju u Martu 2011. godine, a 90 hiljada ljudi, koji su živjeli u krugu 20 kilometara od elektrane, bili su prisiljeni da napuste svoje domove zbog mogućeg nuklearnog otapanja.