Svijet
0

FT: Teheran nudi pomoć Washingtonu

FENA
Ali Laridžani, Foto: Reuters
Ali Laridžani, Foto: Reuters
Dnevnik Financial Times je u ponedjeljak objavio intervjuu s Alijem Laridžanijem, visokim iranskim sigurnosnim zvaničnikom, koji izražava spremnost Teherana da pomogne Washingtonu u procesu stabilizacije Iraka.

Sjedinjene Države, napominje Laridžani, prije toga međutim moraju iznijeti plan povlačenja svojih vojnika iz Iraka.

Sagovornik Financial Timesa ističe i kako je vrijeme da svjetske sile shvate da Iran neće obustaviti svoj nuklearni program, što je glavni zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a, i da s Teheranom moraju početi pregovorati bez preduvjeta.

List podsjeća kako se sve više spekulira da bi Sjedinjene Države ili Izrael mogli pribjeći vojnoj sili kako bi spriječili Iran da nastavi razvoj svoga nuklearnog programa.

Ne želeći da konkretnije kaže kakav bi u tom slučaju bio odgovor Teherana, Ali Laridžani je Financial Timesu rekao samo da će u slučaju američke vojne akcije Washington dobiti Izrael "u invalidskim kolicima".

Istovremeno je odlazeći britanski ambasador u Ujedinjenim narodima David Maning za The Guardian izjavio da je Amerika posvećena diplomatskom rješenju iranskog problema i da usprkos nedavnom zveckanju oružja iz Bijele kuće, ne razmišlja o udarima iz zraka.

No, podsjeća Guardian, diplomatiji je u petak nanesen ozbiljan udarac kada su Rusija i Kina odbile podržati novu rezoluciju Vijeća sigurnosti o pooštravanju sankcija Iranu koju su podržale Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.