Svijet
0

FT: Neslaganje njemačke kancelarke i francuskog predsjednika

FENA
Financial Times (FT) u subotu piše o neslaganju između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel oko statusa Evropske centralne banke.

Francuski predsjednik naime smatra da bi evropska banka trebalo da slijedi primjer Američkih federalnih rezervi i smanji kamatne stope, kako bi pomogla ekonomski rast.

Merkelova se ne slaže s tim i zarekla se da neće dozvoliti nikakvo miješanje političkih gledišta u monetarnu politiku, prenosi FT, dodajući da se Evropska centralna banka u Berlinu smatra neprikosnovenom institucijom.

Ovo je jedna od tačaka neslaganja između njemačkog i francuskog lidera, koji se i lično dosta razlikuju po stilu uprave.

Merkelovu, navodi se dalje, iritiraju Sarkozyjeva teatralnost i sklonost da sebi pripisuje zasluge drugih, kao i njegova ležernost kad je riječ o "fiskalnoj disciplini".

Savjetnici i zvaničnici obje strane trude se međutim da zanemare ova trenja i ističu važnost i ozbiljnost francusko-njemačke saradnje; Pariz i Berlin dijele mnogo istih ciljeva, samo se i dalje ne slažu oko toga kako da ih postignu, zaključuje Financial Times.