Svijet
0

FT: NATO spreman pojačati svoj kontingent na Kosovu

FENA
Dnevnik Financial Times piše u petak da je NATO spreman pojačati svoj kontingent na Kosovu sa još 1600 vojnika kako bi bio spreman odgovoriti na eventualno izbijanje nasilja nakon neuspjelih pregovora o statusu te pokrajine.

List piše da je uoči kosovskih izbora u pokrajini već raspoređen njemački bataljon iz rezervnog sastava za podršku KFOR-u, dok će od utorka iz stanja pripravnosti u stanje gotovosti biti stavljeni talijanski i britanski bataljon sa po osam stotina vojnika, od kojih bi glavnina bila spremna djelovati u roku od četiri dana.

"Moramo biti spremni da odmah djelujemo", izjavio je diplomat iz NATO-a Financial Timesu, koji navodi kako Alijansa ne želi da joj se ponovi kriza iz marta 2004. godine kada zbog operativnih ograničenja KFOR nije mogao valjano reagirati na pobunu kosovskih Albanaca.

Financial Times također piše da se na sastanku šefova diplomatije članica NATO-a u Bruxellesu, uz odluku da se na Kosovu zadrži sadašnjih 16.500 pripadnika KFOR-a, očekuje i stav da Rezolucija 1244 UN-a, kojom je odobreno međunarodno vojno razmještanje na Kosovu, ostaje pravni osnov za prisustvo KFOR-a u pokrajini, čak i u slučaju promjene njegovog statusa.

The Independent Kosovu posvećuje prvu stranicu i uz naslov "Deklaracija o nezavisnosti ili rat" piše da se u uredima novoizabrane vlade u Prištini uveliko priprema dokument kojim će biti proglašena nezavisnost Kosova.

Od objavljivanja te deklaracije slijedi novi ratni sukob ili miran put ka budućem članstvu u Evropskoj uniji i za Kosovo i za Srbiju, piše list u uvodu reportaže iz Kosovske Mitrovice.

Iako su se lideri Srba i kosovskih Albanaca usprotivili upotrebi sile u rješavanju spora, prijetnje manjih srpskih i albanskih paravojnih grupa jačaju strahovanja od reprize nasilja s kraja devedesetih, zbog čega se Srbi s Kosova spremaju napustiti pokrajinu.

"Oni ne vjeruju Albancima koji su nas ubijali niti zapadnim silama koje su nas bombardirale", prenosi Independent stav jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, prema čijim se riječima već dan nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti u Prištini sličan dokument može očekivati i od Srba na sjeveru pokrajine.

Dnevnici The Times i The Guardian u prvi plan ističu upozorenja dužnosnika iz Beograda da je Srbija zbog Kosova spremna i na rat.

Times piše kako je izjava člana srpskoga pregovaračkog tima Aleksandra Simića da se državni interesi brane ratom razgnjevila člana međunarodne trojke Wolfganga Ischingera, koji je ocijenio neprihvatljivim da i prije podnošenja izvještaja o pregovorima jedna strana mračno spominje izbijanje novog rata.

Ipak, ova izjava srpskog dužnosnika, nastavlja Times, samo je odraz osjećanja njegovih zemljaka koji su uvjereni da je Zapad spreman stvoriti novu državu na račun njihove suverene teritorije.

Times piše kako bi američkoj privrženosti priznavanju kosovske nezavisnosti - nadziranu od strane EU-a i uz prisustvo NATO-ovih snaga - do kraja ove godine mogla da se prikloni i većina zemalja „dvadesetsedmorice“.

Guardian navodi kako je rukovodstvo kosovskih Albanaca uvjerilo Washington i Bruxelles da neće poduzimati nikakve korake prije samita Evropske unije 14. decembra i rasprave o Kosovu u Vijeću sigurnosti 19. decembra, tako da bi do proglašenja nezavisnosti moglo doći iduće godine.

"Riječ je o sedmicama, a ne mjesecima", rekao je Guardianu jedan diplomatski izvor.

Oba dnevnika međutim ističu da Srbija ima snažnu podršku u Rusiji koja je zaprijetila vetom u Vijeću sigurnosti UN-a na svaku odluku o Kosovu s kojom se Beograd ne bi saglasio.