Svijet
0

FT: "Kosovski trenutak istine: Uvjetna nezavisnost najmanje loša opcija"

FENA
Financial Times, u redakcijskom komentaru pod naslovom "Kosovski trenutak istine: uvjetna nezavisnost je najmanje loša opcija", piše u srijedu da je Evropska unija "dobro uradila" kada je upozorila zvaničnu Prištinu protiv jednostranih poteza.

"Nezavisnost bez međunarodne podrške, a posebno bez podrške EU-a, bila bi veoma krhka i predstavljala bi najbrži način da Kosovo padne pod uticaj kriminalaca i ekstremista. Vrijeme za rješenje, međutim, ističe", piše list.

"Izgledi za sporazum s pečatom Ujedinjenih nacija također su minimalni jer se Rusija protivi uvjetovanoj nezavisnosti Kosova. U takvim okolnostima EU mora preuzeti inicijativu u pravcu uvjetovane nezavisnosti Kosova bez obzira na odlučno protivljenje Srbije i da li je prije toga postigla interni konsenzus o statusu Kosova", smatra Financial Times.

List priznaje kako je takva opcija puna rizika i da otvara mogućnost nasilne promjene granica širom Balkana, i zato kaže kako EU mora osigurati da su njezini vojnici na Kosovu spremni za akciju.

"Unija također mora obezbijediti da lideri kosovskih Albanaca ne koriste zapaljivu retoriku" i istovremeno "uloži maksimalan napor da Srbija ostane u porodici proevropski opredijeljenih zemalja".

"Rizici su jasni. Novo odgađanje odluke o budućem statusu Kosova nije opcija. Albanci više nisu spremni čekati na međunarodnu zajednicu a ako djeluju sami, opasnost od nasilja bit će daleko veća", završava redakcijski komentar u Financial Timesu.

Dnevnik The Times objavljuje sasvim drugačije intoniran tekst uticajnoga britanskog komentatora Simona Jenkinsa. On tvrdi da da je teško zamisliti "gori ishod za Balkan" u kojem Zapad, poslije vojnih intervencija 90-ih, gotovo po instinktu ide u pravcu nagrađivanja separatista - u ovom slučaju nezavisnog Kosova.

Polazeći od dijametralno suprotstavljenih želja ne samo političkih elita već i građana Srbije i Kosova, zbog čega tvrdi da kada je Kosovo u pitanju, riječ je o "demokratskim ishodima a ne sukobu pseudodiktatora", Jenkins kaže kako sve ukazuje na to da će doći do obnove sukoba.

Pri tome on optužuje intervencionizam Zapada, a posebno Britanije 90-ih godina, koji je bio na štetu Srbije; Jenkins tvrdi da se drugo nije ni moglo očekivati: "Ishod na Kosovu jeste da separatisti budu nagrađeni vlastitom državom."

"Ti isti ljudi koje Zapad slavi kao heroje bi da su Srbi, odmah bili izvedeni pred Haški sud", piše Jenkins, koji još kaže da Kosovo, kao protektorat UN-a koji dobija veću pomoć po glavi stanovnika nego zemlje u Africi i Aziji, nije spremno za nezavisnost, već "samo za neku vrstu unosne postintervencijske zavisnosti kakvu uživaju režimi u Bagdadu i Kabulu".

Jenkins piše da ako već srpsko-albanska netrpeljivost nije dovoljna, neslaganje Zapada i Rusije o Kosovu dodatno povećava mogućnost obnove sukoba na Balkanu.

"U najboljem slučaju, obnova sukoba bi dovela do novoga etničkog čišćenja i nove podjele Kosova. U najgoremu rezultirala bi dužim ratom u kojem bi zapadni vojnici branili Albance, a ruski Srbe", piše Jenkins, koji tvrdi da s obzirom na takvu podršku ni Beograd ni Priština nemaju nikakvih razloga da prave ustupke.

Izlaz iz ove situacije, piše Jenkins, jeste prepoznavanje toga da nema potrebe da Kosovo, kao protektorat Zapada, poslije de facto dobije i de jure nezavisnost: "Priština već sada ima više autonomije nego što zna šta će s njom", konstatira Simon Jenkins u Timesu.