Svijet
0

FT: Budućnost BiH ključna za moćniju Evropu

Sarajevo-x.com
Loše vijesti nikada ne dolaze same. Nakon neuspjelih pregovora o budućnosti Kosova, kraj političke krize u BiH jednostavno se ne nazire. Vijeće ministara BiH sedmicama nije održalo niti jednu sjednicu, a jedna od vodećih stranaka prijeti da će otići u opoziciju. Sva ova dešavanja mogla bi još više destabilizirati zemlju, a posljedice bi bile strašne, ne samo za Balkan već i za cijelu Evropu, piše Tomas Valasek u svom članku u Finanacial Timesu.

Od završetka rata u BiH, Evropska unija je u ovu državu uložila milijarde eura, poslala je hiljade svojih vojnika kako bi pomogli u održavanju mira i uspostavila je instituciju visokog predstavnika koja BiH treba pomoći na njenom putu ka EU. Ukoliko BiH ne uspije na tom putu, svi napori EU bili bi uzaludni, a vanjsku politiku Evropske unije niko više ne bi shvatao ozbiljno.

Nevolje u BiH počele su nakon propalih dogovora o reformi policije, a zaoštravale su se odlukama visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka koje se prvenstveno tiču Vijeća ministara BiH, kulminacija se desila kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH podnio ostavku, a do raspleta još nije došlo. Situaciju u BiH dodatno uznemiravaju pregovori oko nezavisnosti Kosova.

U cjelokupnom procesu, Srbija i Rusija nisu od velike pomoći. Čak je srbijanski premijer Vojislav Koštunica u oktobru izjavio kako će Beograd "odlučno braniti“ Republiku Srpsku. Koštunica koristi BiH kao dobru kartu koja bi mu mogla donijeti povoljnije rezultate za Kosovo, smatra Valasek. Za Moskvu, BiH je odlična prilika da se uvede pometnja u Evropskoj uniji i skrene pažnja na veliku moć Rusije. Naime, svaki put kada se ruske diplomate sastanu sa vođama iz Republike Srpske, oni postaju sve manje spremni za kompromis.

Međutim, EU neće dozvoliti nemire u BiH jer joj je ova mala zemlja od velikog značaja. Naime, ukoliko EU nije u stanju održati mir i stabilnost u tako maloj državi u srcu Evrope, kako će onda biti u stanju da značajno utječe na neke globalna, značajnija pitanja?

Stoga EU mora jasno pokazati da će svim sredstvima braniti jedinstvo BiH. Bosanski Srbi su potpisali Dejtonski sporazum i prihvatili su život u novoj BiH čije im institucije definitivno daju privilegovan status. Ukoliko se bh. državljani budu držali zajedno, ali svi oni, onda mogu očekivati da jednog dana postanu članovi EU, vjeruje Valasek.