Svijet
0

FT: Američki evangelisti brane Kosovo od nezavisnosti

FENA
Američki evangelisti uključuju se u kampanju za ostanak Kosova unutar granica Srbije, piše u četvrtak Financial Times.

Jerry Folwell i Pat Robertson, prodorni i uticajni američki teleevangelisti udružili su snage sa Srpskom pravoslavnom crkvom u kampanji protiv nezavisnosti Kosova, navodi list pozivajući se na tvrdnje vladike raško-prizrenskog Artemija.

Vladika kaže da su mu dvojica američkih kršćanskih TV propovjednika obećala da će radi ostvarenja toga cilja alarmirati svoje pristalice i iskoristiti uticaj kojim raspolažu.

"Ukazali su mi", prenosi Financial Times riječi vladike Artemija, "da imaju prijatelje na najvišem nivou vlasti i da će ih pozvati da nam pomognu kako bi Kosovo ostalu u granicama Srbije."

Diplomati u Washingtonu primjećuju da je raspaljivanje kršćanskog žara u Sjedinjenim Državama odraz i sve izraženije otrovnih i netolerantnih rasprava na Kosovu koje povremeno prerastaju i u nasilje.

Vladika Artemije je u intervjuu za Financial Times iznio kako on to vidi argumente u prilog srpskog stava o Kosovu i rekao da bi nezavisnost stvorila bazu za ekstremni islamski džihad i ugrozila Balkan, Evropu i SAD.

Pristalice konzervativnoga islamskog vahabističkog pokreta i Al-Qaide pristigli bi u pokrajinu koja je i pod Ujedinjenim narodima, tvrdi vladika raško-prizrenski, "crna rupa" Evrope kojom vladaju kriminalne bande trgovaca drogom, bijelim robljem i oružjem, dok ubice i skrnavitelji crkava i grobalja nastoje iskorijeniti kršćansku zajednicu na Kosovu.

Financial Times navodi da su Folwell, baptistički svećenik i osnivač Moralne većine, i Robertson, kršćanski TV propovjednik, izazvali priličan spor opisujući prijetnju koju, po njima, zapadnom svijetu nosi priroda islama.

Dok je početkom godine vladalo uvrijženo mišljenje da Sjedinjene Države podržavaju punu nezavisnost Kosova, analitičari i diplomati vjeruju da je nedavno došlo do pomjeranja ka uvjetnoj nezavisnosti koja bi bila manja od punog suverentiteta.

Vladika Artemije je u razgovoru za londonski list naveo i riječi jednoga od savjetnika potpredsjednika Dicka Cheneyja da će Kosovo dobiti neku vrstu nezavisnosti.

Diplomati, nastavlja Financial Times, kažu i da je predsjednik Srbije Boris Tadić tokom prošlomjesečne posjete Washingtonu ostavio snažan utisak na američkog potpredsjednika Cheneyja i državnu tajnicu Condoleezzu Rice.

List zatim spominje jačanje vojnih veza Srbije i Amerike i navodi da nezavisni stručnjaci duboko sumnjaju u mogućnost da će nezavisno Kosovo muslimanskim ekstremistima poslužiti kao uporište na evropskom pragu.

Analitičari istovremeno priznaju kako postoji opasnost da Kosovo postane slaba država zavisna od međunarodne pomoći i podložna eksploataciji od strane bandi kriminalaca umiješanih u trgovinu drogom i ljudima.

List prenosi i riječi bivše savjetnice kosovskog premijera Agima Qekua kako bi djelimično nezavisno Kosovo moglo, uza sve prateće nasilje, postati nalik Zapadnoj obali.