Svijet
0

Fried: Nezavisno Kosovo u najboljem interesu Srbije

FENA
Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried još je jednom ponovio stajalište administracije predsjednika Georgea W. Busha da Kosovu treba zajamčiti nezavisnost, izvijestio je Glas Amerike.

Fried je dodao da je nezavisno Kosovo u najboljem interesu Srbije.

Obraćajući se novinarima u State Departmentu, pomoćnik državne tajnice je rekao kako bi jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova bila najgora solucija, ali da bi odgađanje donošenja konačne odluke samo vodilo do nestabilnosti.

Američki dužnosnici traže od čelnika u Beogradu da priznaju kako je pokojni Slobodan Milošević izgubio Kosovo kad je zaratio s NATO savezom i počinio zločine protiv stanovništva te pokrajine.

Komentirajući nedavne antiameričke primjedbe srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, Fried je rekao kako to neće imati učinka na američko politiku dobre volje prema Srbiji, navodi VoA.

New York Times u subotu pod naslovom "Nagovještaji novih kosovskih pregovora kako bi se Rusiju uključilo u raspravu" piše kako je američki izaslanik za Kosovo Frank Wisner u petak rekao kosovskim čelnicima da su zapadne zemlje voljne potaknuti nove pregovore "ne da bi odgađale ono što treba biti ishod, već kako bi razjasnile svijetu da se sve pokušalo".

Ideja, koja slijedi nedavni sličan prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja jeste da se omoguće novi pregovori između Srbije i čelnika kosovskih Albanaca u idućih četiri do šest mjeseci, piše NYT.

Sarkozy je predložio da bi, ukoliko se na pregovorima ne postigne rješenje, Kosovo postalo nezavisno. Želja Amerikanaca da Kosovo dobije nezavisnost ovoga ljeta gurnuta je unatrag kada je Sarkozy iznio svoj plan.

Srbija je naznačila da će se usprotiviti takvim pregovorima, naveo je New York Times.