Svijet
0

"Freedom House" upozorava na opadanje medijskih sloboda u svijetu

FENA
Sloboda medija u svijetu zabilježila je jasno opadanje u 2007. godini, dok se novinari bore radeći u sve neprijateljskijoj okolini u gotovo svim regijama svijeta, prema godišnjem izvještaju koje je u utorak objavila američka nevladina udruga Freedom House.

Na prvom mjestu liste Freedom Housea je Finska s 9 bodova, potom slijede Island, Danska, Norveška, Belgija, Švedska i druge zemlje EU, te SAD i Kanada.

Opadanjem medijskih sloboda, koje se jednako bilježi u autoritarnim režimima i u uređenim demokracijama, negativni trend nastavlja se već šestu godinu, ističe Freedom House.

Izvještaj pokazuje da nazadovanje u slobodi medija nadmašuje ostvareni napredak u odnosu 2:1, dok se napredak bilježi u regijama s najmanjom razinom medijskih sloboda - Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, zahvaljujući sve većem broju novinara koji su spremni prekoračiti vladina ograničenja, što je uzvratni trend koji se bilježi i u drugim regijama.

U izvještaju Freedom Housea, od 195 zemalja i teritorija, 72 (37 posto) se ocjenjuje slobodnim, 59 (30 posto) djelomice slobodnim, te 64 (33 posto) neslobodnim, što je lošiji rezultat u odnosu na 2006.

Ocjenjujući stanje slobode medija po regijama, Freedom House ističe da regija Srednja i Istočna Evropa/bivši SSSR pokazuje najveće nazadovanje, izdvajajući po tome Rusiju, Gruziju, Kirgistan i više zemalja srednje Evrope. Samo 18 posto stanovnika regije uživa slobodu medija, ocjenjuje se u izvještaju.

Izvještaj, koji se objavljuje godišnje uoči Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja, procjenjuje stupanj slobode tiskanih, elektronskih medija i Interneta u svakoj zemlji na svijetu. Ocjene za 2008. temelje se na procjenama zakonskog, političkog i ekonomskog okruženja u kojem su novinari radili u 2007. godini.

"Poboljšanja u malom broju zemalja daleko su nadmašena stalnim, neumornim napadima na neovisne medije", izjavila je Karin Deutsch Karlekar, istraživač Freedom Huosea i izvršni urednik izvještaja.

"Posebno smo zabrinuti da što su, uz nastavak zlouporaba slobode medija u restriktivnim okruženjima poput Kine, prijetnje očigledne i u zemljama s ustanovljenim medijskim slobodama i novim demokracijama Srednje Evrope i Afrike", ističe se u izvještaju, prenijela je Hina.

Kao zemlje s najgorim stanjam slobode medija izdvojene su Mianmar (bivša Burma), Kuba, Libija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Eritreja.