Švedska
0

Fredrik Reinfeldt razmatra manjinsku vladu

FENA
Fredrik Reinfeldt (Foto: AP)
Fredrik Reinfeldt (Foto: AP)
Švedski premijer Fredrik Reinfeldt razmatra mogućnost da njegova vlada desnog centra ostane manjinska budući da, po tvrdnjama švedske opozicije, zasad nema izgleda pridobiti još dva zastupnika kojima bi dobio apsolutnu većinu u parlamentu, javljaju u utorak agencije.

Predsjednica najjače opozicijske Socijaldemokratske stranke Mona Sahlin rekla je, kako prenosi AFP, da je Reinfeldt najavio manjinsku vladu.

"Kaže kako će voditi manjinsku vladu. Još ne znam kako on zamišlja da će to funkcionirati, ali moramo pričekati i vidjeti što će smisliti", izjavila je opozicijska čelnica za švedski radio.

Reinfeldtova koalicija je prošle sedmice, nakon provjere svih glasačkih listića s izbora održanih 19. septembra, dobila još jedan zastupnički mandat, ali je usprkos tome sa 173 predstavnika u parlamentu u kojem sjedi 349 zastupnika ostala "kratka" za dva mjesta do apsolutne većine.

Takav ishod uvjetovao je povijesni uspjeh Švedskih demokrata (SD), ultradesničarske stranke koja je prvi put u povijesti Švedske ušla u parlament.

Reinfeldt je više puta javno odbacio bilo kakvu mogućnost suradnje sa SD-om i ponudio suradnju Zelenima, koji su dio opozicijske lijeve koalicije, ali zasad bezuspješno.

Švedski premijer odmah po objavi izbornih rezultata ponudio je Zelenima sudjelovanje u vlast, ali je glatko odbijen. Ni novi pokušaj u ponedjeljak nije imao povoljniji ishod.

"Nema zajedničke ponude vladajuće koalicije Saveza desnog centra o mogućnosti uspostave dijaloga o koaliciji", rekao je supredsjednik Zelenih Peter Ericsson, dodajući kako Zeleni neće biti logistička stranka opcije na vlasti, kao što su to bili u prošlosti za socijaldemokrate.

No, Ericsson i njegova kolegica na čelu Zelenih Maria Wetterstand u ponedjeljak su ponovno odbili Reinfeldta, iako su obećali "konstruktivnost" oko nekih pitanja, poput imigracije, kako bi onemogućili djelovanje krajnje desnice.

"To su pitanja (manjinska) u kojima smatramo najvažnijim blokirati Švedske demokrate da ne zloupotrijebe svoj položaj jezičca na vagi", rekla je.

Usprkos tome što nema većinu, vlada ne bi trebala imati problema oko donošenja zakona o proračunu, zahvaljujući promjeni pravila iz 1990. kojom je povećana stvarna moć manjinskih vlada, koje su česti oblik vladavine u nordijskim zemljama.

No, nesigurnost vlada oko drugih pitanja, poput namjere vladajuće koalicije da obnovi prodaju državnih udjela u tvrtkama i zadržavanju švedskih vojnika u Afganistanu u sklopu međunarodnih snaga NATO-a, prenijela je Hina.