Svijet
0

Frattini najavio prikupljanje podataka o putnicima koji lete u Evropu

FENA
Evropski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini najavio je u utorak u Bruxellesu da Evropska komisija priprema niz protuterorističkih mjera, među njima i uvođenje sistema prikupljanja i razmjene podataka o putnicima koji lete u Evropu ili iz nje.

"Predložit ću da se sve zemlje članice opreme sistemom za prikupljanje i razmjenu podatka o putnicima (PNR)", rekao je Frattini na konferenciji za novinare u Bruxellesu, najavivši da se prijedlog protuterorističkog zakonskog paketa može očekivati u oktobru ove godine.

Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. Sjedinjene Države su počele 2003. prikupljati podatke o putnicima. Zrakoplovne kompanije su dužne te podatke predati američkim sigurnosnim agencijama 72 sata prije slijetanja.

Protuteroristički paket uključit će također uvođenje kaznene odgovornosti za širenje informacija, posebno preko interneta, o tome kako napraviti bombu ili eksplozivnu napravu, zatim donošenje akcijskog plana o eksplozivu, a posvetit će i veću pozornost vjerskom odgoju kako bi se spriječila zloupotreba religije.

"Namjeravam poslati upitnik zemljama članicama o tome kako postupaju s vjerskim odgojem i religijom. Nažalost, jedna od najvećih svjetskih religija - islam - zloupotrebljava se za poticanje nove totalitarne ideologije koja ide protiv našeg načina života. Moramo doznati šta na tome rade države članice kako bismo mogli učiti jedni od drugih", rekao je Frattini, ističući da je potrebno zaštiti "veliku većinu muslimana koji žale zbog izvrtanja njihove vjere".

Komisija također najavljuje pokretanje javne rasprave o bioterorizmu.