Svijet
0

Frankfurtski aerodrom u štrajku do četvrtka

FENA
Zaposleni na najfrekventnijem njemačkom i trećem evropskom aerodromu u Frankfurtu stupili su u nedjelju u 21 sat u novi štrajk, zbog spora oko povećanja plaća, koji će trajati do četvrtka u pet sati u zoru, javio je AFP.

Njemačka aviokompanija Lufthansa najavila je da će u ponedjeljak otkazati 140 letova i to na kraćim relacijama, a neće biti nikakvih posljedica po saobraćaj oko 80 posto letova na dugim relacijama.

U štrajku je oko 200 zaposlenih iz sektora zemaljskog osoblja, koji upućuju avione do parking pozicije, s kontrolnog tornja i na samoj pisti.

Oni se od 16. februara spore oko plaća - sindikati su tražili povećanje zarada za 25 do 50 posto, u zavisnosti od stručne spreme, kao i povećanje bonusa, smanjenje radnog vremena i druge pogodnosti.

Razgovori s koncernom Fraport, koji upravlja aerodromom, u petak su propali, tako da se štrajk nastavlja. U Fraportu kažu da su sindikatu zaposlenih učinili mnogo ustupaka i da sindikat ima pretjerano visoke zahtjeve.

Aerodrom u Frankfurtu je najveći u Njemačkoj, odakle se dnevno obavi više od 1.300 letova, a aerodromske službe su uvele ''vruću liniju'' za putničke informacije o otkazanim letovima, po cijeni od 14 centi po minutu razgovora.

Taj aerodrom je treći po prometu u Evropi, poslije londonskog Heathrowa i pariskog Charles de Gaulle.

U 'Fraportu 'tvrde da su dobro pripremljeni za štrajk, čak i na ''duže staze'' i da je, povodom ''sukobljenih frontova'' u tarifnoj svađi, pripremio dodatni personal za rad.