Svijet
0

Francuzi u penziju tek sa 70 godina?

FENA
Uposlenima u Francuskoj će možda biti omogućeno da rade i nakon navršenih 65 godina života ako novi prijedlog penzijskog zakona odobri i gornji dom parlamenta, nakon što je već dobio podršku donjeg doma.

Novim prijedlogom je predviđeno da od januara 2010. starosna granica za odlazak u penziju bude pomjerena na 70, sa sadašnjih 65 godina, prenijela je agencija Reuters.

"Društvo se razvija jer živimo duže, pa i propisi treba da se razvijaju", izjavio je francuski ministar za rad Xavier Bertrand.

On je opovrgnuo kako je cilj tog propisa da se podrije važeći sistem, u okviru kojeg radnici mogu dobiti punu penziju s navršenih 60 godina starosti ako su plaćali penzijski doprinos za minimalni broj godina. Predviđeno je da period uplaćivanja u penzijski fond bude do 2012. produžen sa 40, na 41 godinu.

"Ništa nije izmijenjeno. Jedina promjena je što prestaje sistematsko umirovljenje onih francuskih građana koji žele i dalje ostati u svojim kompanijama i koji su još izuzetno sposobni da ostanu u njima", objasnio je Bertrand.

Francuska se, poput ostalih industrijaliziranih zemalja, suočava s rastućim pritiskom na penzijski sistem i primorana je da produži period plaćanja penzijskog doprinosa na 41 godinu usprkos oštrom protivljenju sindikata.

Opozicijska Stranka zelenih je kritizirala nove mjere smatrajući da one praktično otvaraju put za primoravanje ljudi da rade duže.

"Granica za odlazak u penziju se podmuklo pomjera na 70 godina", ocijenio je zvaničnik Zelenih Martine Billard.

Donji dom parlamenta je također odobrio da piloti i letačko osoblje mogu raditi do 65 godina starosti, što je već podstaknulo prijetnje štrajkom sindikata zaposlenih u Air Franceu.